LAATSTE OPROEP BIJ SABENA

De brief suggereert dat Sabena binnen de tien dagen afstevent op een faillissement als er geen nieuwe investeerders worden gevonden. …

Delta Air Transport, de voormalige dochter van Sabena, ging die avond opnieuw de lucht in met als _ symbolische _ bestemming Genève. Volgens Johan Vanneste, algemeen directeur van DAT, moet de maatschappij tegen 2003 winst genereren. De privé-sector en de drie gewesten brengen 200 miljoen euro (zo’n 8 miljard frank) bijeen om de doorstart van de nationale luchtvaartmaatschappij mogelijk te maken. Als de operatie slaagt, zou ongeveer de helft van de 13.000 jobs gered kunnen worden.

Volgens premier Guy Verhofstadt (VLD), die enkele uren na het faillissement van Sabena op woensdag 7 november de nieuwe luchtvaartmaatschappij aankondigde, is er een akkoord met vijftien investeerders. Die werden samengebracht door Fortis-topman Maurice Lippens en Etienne Davignon (zie interview blz. 41). Behalve Fortis zouden ook de banken KBC, BBL en Dexia-Artesia participeren. Ook Bekaert, Electrabel, Interbrew, Solvay en UCB zouden zijn benaderd om geld op tafel te leggen. De lijst van bedrijven is nog niet voltooid, aldus Lippens, die erop aanstuurde dat Sabena-topman Christoph Müller de nieuwe groep zou leiden.

Lippens verklaarde op maandag 12 november aan het persbureau AFP dat hij hoopt dat het investeerdersconsortium DAT voor één symbolische frank kan overnemen. Christian Van Buggenhout, de curator van Sabena, reageerde ontstemd en zei dat de waardering van de activa nog volop aan de gang is.

De federale regering van haar kant besloot haar rechtszaak tegen de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair voor het niet nakomen van haar verbintenissen tegenover Sabena voort te zetten. In het parlement zal een onderzoekscommissie het Sabena-dossier doorlichten.

De personeelsleden van Sabena verzamelden op zondag 11 november nog een laatste keer in Zaventem voor de symbolische begrafenis van hun vroegere werkgever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content