Laat uw favoriete websites scannen

Internet is een gigantische informatiebron. Uw favoriete websites in het oog houden, is dan ook een hele opdracht. Met de nieuwe webservice Wonderscan wordt dit een stuk makkelijker. y

Dankzij internet kunt u eender welk nieuws opzoeken en vergaren. Handig, maar er is wel een keerzijde aan de medaille: u moet een heleboel websites continu in de gaten houden. Dat was ook de frustratie van Didier Goesaert, een Limburger die als consultant voortdurend het internet afschuimde om bedrijfsnieuws op te sporen. Daarom ontwikkelde hij samen met Pascal D’Helft de webservice Wonderscan (www.wonderscan.be). Wonderscan kwam er dus als reactie op het feit dat we elke dag opnieuw naar dezelfde websites surfen om daar actuele informatie op te pikken. Dat is niet alleen tijdrovend, maar vaak ook overbodig. Want niet zelden kregen uw favoriete sites geen updates sinds uw laatste bezoek.

Automatiseren

Wonderscan draait de rollen om, en neemt de zoektocht van u over. Stel, u wilt als belegger zoveel mogelijk informatie over het aandeel Microsoft verzamelen. Daartoe neemt u regelmatig een kijkje op Yahoo Finance (finance.yahoo.com), waar u terecht kunt voor het laatste financiële nieuws. U kunt nu Wonderscan de opdracht geven om deze site op regelmatige tijdstippen te bezoeken. U moet zich dan wel eerst registreren. Daarna kunt u via de tab ‘Favoriet toevoegen’ het webadres van Yahoo Finance ingeven. Vervolgens moet u de zogenaamde scanmodus instellen: zo kunt u aangeven dat enkel aanvullingen of wijzigingen die het woord ‘Microsoft’ of het symbool ‘MSFT’ bevatten relevant zijn voor u.

Daarna moet u aanduiden hoe vaak de website gescand moet worden. Dat kan bijvoorbeeld elk uur zijn, maar ook elke dag tussen 22 en 23 uur of enkel elke maandagmorgen. In de tab ‘Mijn Wonderscan’ kunt u op elk moment de bewuste site bekijken: eventuele wijzigingen zijn er in het geel gemarkeerd. Als u meerdere websites wenst op te volgen, dan kunt u die in verschillende categorieën onderbrengen (bijvoorbeeld ‘Economie’, ‘Politiek’, ‘Sport’, enzovoorts). Zo behoudt u een goed overzicht. U treft hier overigens ook de optie ‘Scan nu’ aan: daarmee geeft u Wonderscan de opdracht om nu meteen de website te scannen op eventuele veranderingen.

E-mail en sms

Naast het handige overzicht in ‘Mijn Wonderscan’ wordt u ook via e-mail gewaarschuwd wanneer Wonderscan bijvoorbeeld nieuwe informatie over Microsoft oppikt. Het is ook mogelijk om u via sms in realtime op de hoogte te laten brengen, maar dat kost u wel een halve euro per bericht. Via de tab ‘Favorieten organiseren’ kunt u deze instellingen op elk moment wijzigen.

Wonderscan is inzetbaar voor heel wat toepassingen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook de productpagina’s van de website van uw concurrenten laten monitoren. Of u kunt de lokale nieuwspagina’s van uw favoriete krant permanent laten scannen op uw naam of die van uw bedrijf. Kortom: de mogelijkheden zijn onbeperkt. Wel jammer is dat deze dienst voorlopig nog niet overweg kan met websites die in Flash werden opgebouwd. Weet ook dat Wonderscan gratis te gebruiken is voor maximum vijf verschillende webadressen. Wilt u meer sites in het oog laten houden, dan heeft u de keuze uit drie abonnementsformules tussen de 5 en 25 euro per jaar.

En RSS dan?

Websites in gaten houden, kan ook via hun rss-nieuwsfeed. Toch bieden lang niet alle sites rss aan, en bovendien is een dienst als Wonderscan flexibeler: u bepaalt zelf welke nieuwigheden over welke thema’s u precies wilt monitoren.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content