La Rucola

Verzorgd tafelen zonder stijfheid: dat kan in La Rucola.

De Antwerpse luxebistrot La Rucola is het levenswerk van het duo Alex De Witte en Jean-François Traest. De eerste kookt in het achterhuis en presenteert feestelijke bereidingen, gebaseerd op de zonnige, Frans-Italiaanse keuken. De Witte is geen beginner in de horeca: hij deed zijn drukbezochte bistro Vienna in Lokeren van de hand om met vriend Jean-François in het klein opnieuw te beginnen.

Vennoot Jean-François Traest was vroeger houtvertegenwoordiger en beschikt over de contactuele eigenschappen die maken dat hij ook als maître d’hôtel op zijn plaats is. Hij gaat gekleed in vrijetijdskleding, ontvangt met charme en is attentief (met zijn warme en donkere stem vraagt hij wel vijf keer of het eten lekker is).

Het duo koos een voormalige bloemenwinkel in de buurt van het Conscienceplein als onderkomen voor de bistrot. De kapelachtige ruimte werd behouden en sober maar sfeervol ingericht. De vloeren zijn bedekt met gepolijste blauwsteen en de muren zijn bepleisterd en beige geverfd.

La Rucola (op het raam staat ‘Rucolla’ geschilderd) is een avondrestaurant waar men gemoedelijk kan tafelen bij het licht van tientallen kaarsjes. De tafels zijn gedekt met sneeuwwit linnen, glazen met een sierlijk hoge voet en stijlvol serviesgoed. Het leienbord vervangt de spijskaart. Zit u aan de verkeerde kant, dan moet u opstaan om te kiezen.

Alex De Witte kokkerelt met wat de markt te bieden heeft. De prijzen van de gerechten zijn gekruid voor een bistrot waar u zelf de jas moet ophangen en eigenhandig de wijn moet inschenken. Er is geen menu en op de wijnkaart moet men zoeken naar een flesje onder de duizend frank. Toch is La Rucola blijkbaar niet ‘te’ duur, want het publiek staat in de rij voor een plaatsje.

Succesnummers zijn: rundercarpaccio met rucola en oude parmezaan (550 frank), gebakken kalfstournedos met gedroogde tomaat, ratatouille en truffel (750 frank) en lamscarré met groene bonen en jus van lam (795 frank).

Wij proefden van: gemarineerde, ijzig koude plakjes tonijn met rucola, gedroogde tomaat en olijfolie (550 frank) en terrine van met sauternes geknede ganzenlever (op te hoge temperatuur gegaard) met uiencompote en een infusie van port en aceto balsamico (650 frank). Het glas werd, in overleg, gevuld met Château de Lascaux, Pic Saint-Loup, een overrompelende charmeur uit de coteaux de Languedoc (995 frank). Een royale portie filet van gebraden hertenkalf verscheen op het bord met een jus van champagne en truffelsap (850 frank) en onder de deksel van een stoofpotje lagen Noordzeevis en krokant gegaarde groenten (695 frank).

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content