L a Maison Berbère behoort, net zoals het Thaise eethuis Blue Elephant (Waterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel), tot de categorie 'romantische sprookjesrestaurants'. De inrichting en de sfeer brengen u naar verafgelegen exotische oorden. Plaats van gebeuren is het gelijkvloers van een groot huis aan het Brusselse kruispunt 'Ma Campagne'. Achter de deur gaat een stemmige kashba schuil. Er wordt gegeten bij schemerlicht in een ruimte van meer dan 300 vierkante meter die is ingedeeld in grotten, nissen en kamers. Het geheel is bekl...

L a Maison Berbère behoort, net zoals het Thaise eethuis Blue Elephant (Waterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel), tot de categorie 'romantische sprookjesrestaurants'. De inrichting en de sfeer brengen u naar verafgelegen exotische oorden. Plaats van gebeuren is het gelijkvloers van een groot huis aan het Brusselse kruispunt 'Ma Campagne'. Achter de deur gaat een stemmige kashba schuil. Er wordt gegeten bij schemerlicht in een ruimte van meer dan 300 vierkante meter die is ingedeeld in grotten, nissen en kamers. Het geheel is bekleed met berbertapijten en kleurrijke stoffen. Ook het meubilair en serviesgoed komen uit ambachtelijke Marokkaanse werkplaatsen. Typisch Marokkaanse balkonnetjes en raamopeningen afgezet met smeedijzer geven het gevoel dat u in een minidorp bent beland. Het dorpsplein is feeëriek verlicht door honderden lantarens. La Maison Berbère is een realisatie van twee Marokkaanse dertigers: Omar en Khalid Idrissi. De spijskaart is samengesteld uit Marokkaanse klassiekers, zoals stoofschotels uit de conische, aardewerken tajinepan (vanaf 12,8 euro) en couscous méchout met mals gebraden lamsschouders (22,31 euro voor twee). Vaak voorkomende sausen zijn m'qualli (gember en saffraan), m'hammer (paprika en komijn) en k'dra (uien, peper, saffraan). Paprika (felfla hloua), hete pepers (harra), kaneel (karfa), komijn (kamoun) zijn, zoals kardemom, geelwortel en korianderzaad, veel gebruikte kruiden en specerijen.Wij bezochten La Maison Berbère tweemaal, werden telkens in het Frans geholpen door innemend Marokkaans personeel en moesten in de drukte geduld oefenen voordat het bestelde op tafel kwam. De eerste keer zaten wij in een van de grotten, juist voor een dreunende luidspreker. De tweede keer kregen wij een tafel in de bijzaal aan de deur, waar het een stuk rustiger is. Rond ons bevond zich een internationaal publiek en het was aangenaam om vast te stellen dat ook heel wat gegoede Marokkanen hier aanschuiven voor een romantisch etentje.Wij proefden onder meer een frisse Marokkaanse salade van tomaat, komkommer en sla (8,95 euro), lekkere gamba's van de grill, bestreken met boter en opgediend met frisse salade (29,40 euro), pastella van stukjes kip (het oorspronkelijke recept is met duif) en noten, verpakt in bladerdeeg en (te) rijkelijk bestrooid met poedersuiker (19 euro), een smakelijke tajine van kip met gekonfijte citroen (12,89 euro), een correcte couscous royal voor de reuzenhonger met lambrochette, kip, merguez, gemarineerd rundvlees en kefta (16,11 euro) en vistajine op de wijze van Tanger, helaas met tot puree gekookte groenten (15,37 euro). In La Maison Berbère betaalt u vooral voor de inrichting en het vriendelijke personeel. De kwaliteit van de ingrediënten is correct. Ons advies aan de kok van dienst: kleinere porties en grotere verfijning.Pieter van Doveren