La Macchina loopt vast

FRANCESCO MOLINARI "Sinds de finale van Augusta lukt het niet meer." © REU

Wat is er aan de hand met Francesco Molinari? In 2018 veegde hij nog de vloer aan met de concurrentie. Met de British Open won hij zijn eerste grandslamtoernooi en op de Golf National de Paris werd hij de grote held van de Ryder Cup, toen hij vijf punten pakte voor het Europese team. Precies een jaar geleden won hij ook nog eens de Arnold Palmer Invitational in de PGA Tour. Het leek of het niet meer stuk kon voor de Italiaan: waarnemers zagen hem al op weg naar de eerste plaats op de wereldranglijst.

In de Masters van Augusta van 2019 liep La Macchina, zoals Molinari intussen werd genoemd, hopeloos vast. Hij strandde op de twaalfde hole, een kleine par 3 omzoomd door water en bunkers. De Italiaan stond aan de leiding in zijn strijd tegen Tiger Woods, maar onderschatte het effect van de wind: zijn bal belandde niet op de green maar in het water. Twee holes later was Molinari het noorden helemaal kwijt, sloeg hij een tweede dubbele bogey en moest hij zo de overwinning laten aan Woods.

Volgens waarnemers is Francesco Molinari nog altijd niet hersteld van die opdoffer. De cijfers lijken dat de bevestigen. De Italiaan won het voorbije jaar geen enkel toernooi in de European Tour of de PGA Tour. Amper één keer slaagde hij erin in de top tien te finishen. In wat vroeger zijn sterke punten waren – de greens in regulatie en de putting – laat hij de jongste maanden maar heel gemiddelde statistieken optekenen. Molinari beseft dat ook zelf: “Het fiasco in de finale van Augusta heeft diepe emotionele wonden geslagen. Tot dan speelde ik op een wolk, sindsdien lukt het niet meer. Er is duidelijk iets veranderd.”

Het is een bekend gegeven in de top van de golfwereld: de zogenoemde burn-out van de greens. Zelfs een detail kan ertoe leiden dat de beste spelers er plots niets meer van terechtbrengen, en maanden nodig hebben om uit de dip te raken. Zoals Molinari: de Italiaan is sinds de Masters al zijn zelfvertrouwen kwijt. Ooit stond hij in de top vijf van de wereld, nu niet eens meer in de top 25. Vorige week daagde Molinari zelfs niet op om zijn titel in de Arnold Palmer Invitational te verdedigen. Officieel was dat vanwege rugklachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content