L’Essentiel

L’Essentiel evolueerde naar een chic restaurant: op 1 januari liet Benoît Gersdorff de zaak over aan zijn culinaire rechterhand.

Twaalf jaar geleden verbouwde Benoît Gersdorff een oude leerlooierij buiten Namen tot een elegant eethuis. Hij vond de juiste formule om bezoekers voor een verteerbare prijs te verwennen met feestelijk gepresenteerde gerechten. L’Essentiel presenteerde een gastronomisch menu van nog geen 30 euro en groeide uit tot een drukbezochte halte. Beetje bij beetje werd de lat hoger gelegd en vandaag is de keuken minder speels en meer gericht op exclusieve producten. Met het niveau verhoogde ook de prijs. Het is maar de vraag of dat de juiste politiek is.

Benoît Gersdorff wisselde intussen zijn koksplunje in voor een maatpak. Hij werd ondernemer en houdt zich onder meer bezig met Le Château de Namur, het prestigerestaurant van de hotelschool, en La Plage d’Amée, een restaurant in Jambes waar jonge koks modern koken. Het handelsfonds van L’Essentiel verkocht Gersdorff recent aan de dertigjarige Raphaël Adam, zijn vroegere rechterhand in de keuken. Gersdorff blijft wel raadsman en eigenaar van de muren.

In de eetzaal van L’Essentiel staat Bénédicte, de vrouw van Raphaël Adam. Ze benadert de bezoeker op een vriendelijke en kordate manier. Een gereserveerde sommelier waakt over een indrukwekkende voorraad flink geprijsde wijnen.

Wij kozen het viergangenmenu (48 euro). Een ober met witte handschoen reed een wagen met tien soorten in huis gebakken brood voor en wij kregen hapjes zoals soep van boleten en slakken aan de spies. De glazen werden gevuld met een Sauvignon Blanc Marlborough, Seresin 2005 uit Nieuw-Zeeland, een fruitige witte met aansprekelijk karakter en mooi gedoseerde parfums en smaken (35 euro) en een heerlijke Saint Joseph, Les Pierres Gaillard 1999, een rode wijn met florale neus, geel fruit en vanille, die zijn prijs waard was (45 euro). Twee kleine, te ver doorgebakken sint-jakobsschelpen verschenen in torenvorm met kaviaar van aubergine en zeekraal, cannelloni van tonijn, Ardense ham en rode biet. Een gerecht met onvoldoende kracht! Rug van kabeljauw in smakelijke korst van mosterd met paneermeel van kastanje werd als torentje opgediend met mousseline van Ratteaardappel, bospaddenstoelen en een lekkere schuimsaus van pompoen. Als tussendoortje was er sorbet van olijfolie en zwarte peper. Het hoofdgerecht bestond uit het sappige borstvlees en de gekonfijte boutjes van fazant met bittere, gehakte andijvie, zwaar gebruinde witlof, aardappelpuree en een saus opgewerkt met ganzenlever. Om af te sluiten, was er een uitzonderlijk uitgebreide keuze aan hoevekazen (plus 15 euro) en een derde torentje opgebouwd uit briochebrood, in boter gebakken appel en speculaasijs.

KAART: L’ESSENTIEL

Rue Rogier Clément 32

5020 Temploux (Namen)

tel. 081 56 86 16

www.lessentiel.be

Zondag en maandag gesloten.

Kader: chic, de eetzaal werd recent in auberginekleur heringericht.

Onthaal en bediening: geleid door de spontane vrouw des huizes en een gereserveerde sommelier.

Keuken: bewerkelijke gastronomie.

De beoordeling gaat van

1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

PPP

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content