Kunsthangar

Met The Warehouse by Maruani Mercier heeft Brussel er een nieuwe monumentale kunstruimte bij. Titus Kaphar bijt de spits af. Thijs Demeulemeester

Maruani Mercier is een van de actiefste galeries in ons land. Serge Maruani en Laurent Mercier runnen niet alleen galerieruimtes in Brussel en Knokke, vorig jaar openden ze ook een galerie in Parijs, in samenwerking met de Parijse modeondernemer Armanda Hadida. Ze voegen daar nog een vierde ruimte aan toe: de galeriehouders stootten in Zaventem op een gigantische industriële hal, die aanvankelijk hun nieuwe depotruimte moest worden. Maar de plek had zo veel potentieel dat de kunsthandelaars besloten nog extra oppervlakte in te nemen. Op 1200 vierkante meter kunnen zij er nu extralarge projecten van hun kunstenaars presenteren.

De eerste die er tentoonstelt, is Titus Kaphar, de veelgevraagde Afro-Amerikaanse kunstenaar. Hij exposeert er zijn grootschalige kunstinstallatie The Vesper Project, die eerder in vijf Amerikaanse musea te zien was en nu te koop wordt aangeboden. Op zijn 42ste won Kaphar de prestigieuze McArthur Genius Grant. Hij wordt niet alleen gerespecteerd om zijn kunst, die hij al wereldwijd exposeerde. Zijn Ted-talk werd door meer dan een miljoen mensen bekeken. Daarin vertelt hij onder meer over zijn ambitieuze kunstruimte NXTHVN in een kansarme buurt in New Haven.

De samenwerking met Kaphar toont de ambitie van Maruani Mercier. Vooral sinds Laurent Mercier in de business stapte, heeft de galerie een enorme stroomstoot gekregen. De Antwerpse verzamelaar-ondernemer is de motor achter de vele beursdeelnames, de internationale positionering en de schaalvergroting.

Het lijkt er ook op dat Zaventem een nieuwe kunsthub aan het worden is: ook de interieurontwerper Lionel Jadot palmde daar onlangs een enorme industriële ruimte in. Hij vestigde er zijn kantoor, maar verhuurt er ook ateliers aan kunstenaars, ontwerpers, ambachtslui en andere creatieve studio’s.

Titus Kaphar. The Vesper Project in The Warehouse by Maruani Mercier, Lambroekstraat 5 in Zaventem

Kunsthangar
Kunsthangar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content