KunstenFESTIVALdesArts

Het KunstenFESTIVALdesArts vindt plaats van woensdag 28 april tot en met zaterdag 22 mei op negentien verschillende locaties in de hoofdstad. Festivalcentrum is de gerenoveerde Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel.

Info en tickets op tel. 070 22 21 99, www.kunstenfestivaldesarts.be

Het Brusselse KunstenFESTIVALdesArts is aan zijn negende editie toe. Op het affiche staan een aantal grote namen als Abbas Kiarostami en Alain Platel, maar daarnaast zijn er vooral veel ontdekkingen te doen. In totaal zijn er in Brussel 35 projecten uit zestien landen te bekijken. Zestien daarvan zijn wereldpremières.

Een gevoel dat elke bezoeker van het KunstenFESTIVALdesArts al wel eens heeft ervaren, wordt dit jaar tot leidmotief van het festival, namelijk je oefenen in het verplaatsen, ‘l’art du déplacement’. Wat doet het je als Vlaams toeschouwer om oog in oog te staan met hedendaagse kunst uit Caïro, Rio de Janeiro of Teheran?

Haar publiek ertoe verleiden om – ver van enige vorm van exotisme – met de ogen van een ander te kijken, dat is de missie die directeur Frie Leysen zich sinds de oprichting van het KunstenFESTIVALdesArts heeft gesteld. Opmerkelijk daarbij is dat die zending steeds explicieter lijkt te worden, zeker in tijden waarin het eenheids- en clichédenken, bijvoorbeeld over de verschillen tussen Oost en West, aan invloed wint.

Een bijzondere plek op het affiche dit jaar wordt ingeruimd voor de Iraanse filmregisseur Abbas Kiarostami, winnaar van de Gouden Palm van Cannes in 1997. Hij komt met een videoperformance, gebaseerd op zijn theaterdebuut ‘Ta’ziyè’, en voert een publiek gesprek in Bozar. Kiarostami is een van die weinige grote namen die het festival aandoen. Alain Platel is present met de herneming van ‘Wolf’, zijn Mozartepos, en Guy Cassiers toont het derde deel van zijn vierdelige Proustcyclus, ‘Proust 3: De kant van Charlus’. Het Britse theatercollectief Forced Entertainment viert zijn twintigste verjaardag met een overzichtstentoonstelling en twee voorstellingen.

Voorts wordt het uitkijken naar enkele artiesten met minder renommee die zich al elders lieten opmerken. De Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão was de onbetwiste revelatie van het afgelopen Klapstukfestival, en maakt zijn opwachting in Brussel met drie verschillende voorstellingen. Het jonge Brusselse duo Buelens Paulina werd vorig jaar voor Het Theaterfestival geselecteerd, en kreeg van het KunstenFESTIVALdesArts de opdracht voor een nieuwe productie: ‘Good habits’.

Minder bekend in de oren klinken onder meer de namen van de Iraanse schrijver-regisseur Amir Reza Koohestani, de Indiase choreografe-danseres Padmini Chettur en de Egyptische performers Hassan Khan en Amal El Kenawy.

Een zeer bijzonder project belooft ‘Sabenation’ van het Duitse Rimini Protokoll te worden. Zij zochten een aantal ex-Sabena-werknemers aan om op het toneel hun ervaringen te delen met een publiek.

Naar gewoonte staat er ook cinema op het affiche van het festival, met dit jaar onder meer de première van ‘The March, The Burden, The Desert, The Boredom, The Anger’, een speelfilm die Els Dietvorst creëerde met niet-professionele spelers uit de Brusselse Anneessenswijk.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content