Kunst zonder handicap

Golf mag voor sommigen dan bijna een vorm van kunst zijn, Green’Art gaat nog een stukje verder: het evenement brengt vanaf volgende maand golf en kunst samen op het golfterrein van Rougemont nabij Namen. Een van de begeesteraars en sponsors van het project is Christian Leysen.

Namen: zijn citadel, zijn pittoreske uitstraling, zijn valleien en … zijn golfterrein. Christian Leysen, CEO van het logistiek en maritiem bedrijf Ahlers en voorzitter van het ICT-bedrijf Xylos, weet alles van de charmes van de Waalse hoofdstad. Hij heeft een buitenverblijf dat uitkijkt op het heuvelachtige golfterrein van Rougemont in Profondeville.

“Mijn vrouw is van Namen”, vertelt Leysen. “Ik ben via mijn zwager in contact gekomen met de golfclub van Profondeville. Ik woon in de buurt van het Middelheimpark in Antwerpen: dat legt dan weer de link met kunst en sculpturen. Het was mijn stille droom om ooit een kunsttentoonstelling op een golfterrein te organiseren. Het zijn twee dingen die me bezighouden. Vorig jaar werd zo’n evenement gehouden in Luxemburg, en daar ben ik toen naartoe getrokken. Een heel mooi initiatief. Ik had mijn twijfels of zoiets wel realistisch en haalbaar was, maar daar kon het. De organisatie lag in handen van Tempera, dat het heel professioneel aanpakte. Zo ben ik op de idee gekomen om ook in België zo’n kunstevenement op een golfterrein te organiseren. Ik ben een gepassioneerd kunstliefhebber, vooral van hedendaagse kunst. In mijn tuin staat een sculptuur van François-Xavier Lalanne en ik heb ook een werk van de Franse kunstenaar Etienne Viard. Die heb ik tien jaar geleden in Frankrijk ontmoet. Vorige week zag ik hem terug in zuid-Frankrijk: hij is nu volop furore aan het maken in de Verenigde Staten. Viard werkt met staal. Een beetje in de stijl van Richard Serra (een Amerikaanse beeldhouwer en videokunstenaar die monumentale staalconstructies maakt en als een vertegenwoordiger van de Minimal Art geldt, nvdr), maar dan op een veel kleinere schaal.”

Openluchtgalerie

Christian Leysen heeft zijn liefde voor kunst van thuis meegekregen. “Mijn ouders waren kunstminnend. Ik ben geen groot kenner of collectioneur, maar houd van niet-figuratieve kunst in de natuur. Ik vind Insel Hombroich bijvoorbeeld prachtig. Dat eiland in Holzheim werd door makelaar en kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller ingericht als een openluchtmuseum (er is onder meer ook een gebouw van de Japanse architect Tadao Ando te bewonderen, nvdr). Je vindt er beelden in het park en de schilderijen zijn niet hermetisch afgesloten. Een prachtige wisselwerking tussen kunst en natuur. Het motto van Insel Hombroich is niet voor niets Kunst parallel zur Natur (kunst parallel aan de natuur). Natuur en kunst werken op elkaar in: als de luchtvochtigheid niet ideaal is of de werken aan slecht weer worden blootgesteld, dan is dat maar zo. De combinatie van die twee vind ik prachtig. Het is ook het uitgangspunt geweest voor deze tentoonstelling. Al beschouw ik Green’Art niet echt als een tentoonstelling, maar eerder als een openluchtgalerie: de werken die in Profondeville te zien zijn, worden ook te koop aangeboden.”

Gevarieerd kunstaanbod

De organisatie van Green’Art is in handen van het artistiek agentschap Tempera uit Luxemburg, dat zich bezighoudt met de promotie van kunstenaars uit België, Frankrijk en Luxemburg. Stuwende motor achter het bedrijfje is Patricia De Zwaef, een naar Luxemburg uitgeweken Brusselse. Omdat Tempera geen eigen kunstgalerie heeft, moet De Zwaef telkens op zoek naar een originele, toegankelijke en aantrekkelijke plek om kunstwerken tentoon te stellen. “Zij selecteerde de werken, Menno Meeuwis, curator van het Middelheimmuseum in Antwerpen, gaf advies”, vertelt Christian Leysen. “Ze zagen erop toe dat het aanbod kwalitatief hoogstaand is.”

Patricia De Zwaef over haar keuze: “Ik wou werken in verschillende materialen: hout, metaal en steen. Heel gevarieerd, net als de kunstenaars zelf. Er zitten zowel figuratieve als niet-figuratieve werken bij. We zochten artiesten uit België, Luxemburg en Frankrijk. Ik heb een dossier samengesteld en een selectiecomité heeft daar een keuze uit gemaakt. Conceptuele kunst vind je hier niet, omdat we de expo heel toegankelijk wilden houden en een breed publiek aanspreken. Mensen kunnen vanaf 1 augustus in een uniek decor rondwandelen en genieten van kunst, zonder dat ze per se moeten golfen, al is er ook een golfinitiatie voor de geïnteresseerden. We hebben zorgvuldig een parcours uitgestippeld zodat golfers en bezoekers elkaar niet storen.”

Van brons tot lava

Een van de bekendste namen onder de zeven kunstenaars die op Green’Art te zien zijn, is de Brusselse Ann-Sophie Morelle. “Haar werk is te vinden in galeries in de Verenigde Staten en Canada”, vertelt Patricia De Zwaef. “Ze maakt indrukwekkende bronzen sculpturen, die soms op een opvallende manier gekleurd zijn. Het brons dat ze gebruikt, laat ze onbewerkt: het glanst daardoor niet en ziet er bijzonder uit. Maar we hebben ook in de selectie van de kunstenaars voor variatie gekozen: er zitten bekende en minder bekende namen tussen. Minder bekend is bijvoorbeeld de Luxemburgse beeldhouwer Jhemp Bastin, die met hout werkt. Eveneens de moeite waard is Annie Brasseur, die van Doornik is. Ze is bezig met design en monumentale sculpturen in metaal. De 63-jarige Liliane Heidelberger, een naar Luxemburg uitgeweken Française, heeft ook enige renommee. Ze had onder meer al een grote retrospectieve in Dexia in Luxemburg. Ze werkt met lavasteen.”

Golfinitiatie

Golfclub Rougemont is volgens De Zwaef zeer enthousiast over het project: de club hoopt via dit evenement het grote publiek warm te maken voor de golfsport. “Golf is niet meer zo elitair als vroeger. Bij de expo in Luxemburg viel het in ieder geval op dat er ook heel wat gezinnen langskwamen”, vertelt Patricia De Zwaef. “Dat zal nu wellicht nog meer het geval zijn, omdat we de volle steun hebben van de lokale toeristische diensten. Er zijn speciale formules, met speciale lunches, ontbijten, diners en golfinitiaties. Interessant voor bedrijven die met klanten willen langskomen. Mensen uit de bedrijfswereld zijn onze kerndoelgroep, maar we mikken ook op het grote publiek. Vorig jaar waren er in Luxemburg zo’n drieduizend bezoekers, in Namen zouden dat er zeker vierduizend moeten zijn.”

GREEN’ART VIND PLAATS VAN 1 AUGUSTUS TOT EN MET 12 OKTOBER OP HET GOLFTERREIN VAN ROUGEMONT, CHEMIN DU BEAUVALLON 45, 5170 PROFONDEVILLE.

DE DEELNEMENDE ARTIESTEN ZIJN JHEMP BASTIN, JEAN-MARIE BOONS, ANNIE BRASSEUR, MONIQUE DE CEULAER, DJACK, LILIANE HEIDELBERGER EN ANNE-SOPHIE MORELLE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content