Kunst uit afdankers

Uit afgedankte voorwerpen maakt Stef Van Eyck trendy meubelstukken, luchters, gebruiksvoorwerpen en kunstwerken. Zijn materialen haalt hij van het stort.

“Terwijl ik vroeger voor honderd procent leefde van renovatie- en kluswerken in woningen, haal ik momenteel toch al de helft van mijn inkomsten uit de verkoop van mijn ontwerpen. Ik verwacht trouwens nog meer groei en wil met dit concept dan ook mijn brood gaan verdienen. Dat lijkt me zeker haalbaar.” De Antwerpse kunstenaar Stef Van Eyck (43 j.) ziet de toekomst van zijn project rooskleurig in. Hij geeft met zijn Eco-Design afvalmaterialen op een innovatieve manier een tweede leven.

“Ik maak gebruiksvoorwerpen en kunstwerken uit ‘vindmaterialen’. Daarvoor bezoek ik regelmatig stortplaatsen en schroothopen,” zegt Stef Van Eyck. “In mijn pubertijd was ik al regelmatig in de weer met een laspostje. Die microbe zat er dus altijd wel in,” lacht hij. Hij kreeg een opleiding edelsmeedkunst aan de Antwerpse Academie en startte in 1980 als zelfstandig juweelontwerper. “Eerder voor de lol nam ik toen deel aan een ontwerpwedstrijd van de Antwerpse Zoo. Met een ontwerp van een vogel gemaakt uit afvalmateriaal kaapte ik de derde prijs weg en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Lampen, tafels, stoelen, kasten, zetels, kandelaars: je kan het zo gek niet bedenken of ontwerper Stef Van Eyck maakt het uit schroot. En dat kan heel ver gaan: de Antwerpenaar verwerkt ook bouten, moeren, stoofpotjes tot zelfs roestwater in zijn ontwerpen. Eén van zijn bekendste creaties is de “Ecobusier”, een ligzetel gebaseerd op de zetel van Le Corbusier, en gemaakt van – hou u vast – een rolluik, wieltjes van oude rolschaatsen en fietsbanden. “Mijn ontwerpen zijn eenmalig, ik produceer dus niet in reeksen. Het blijft designerskunst, waarbij vorm en exclusiviteit het belangrijkst zijn. Toch zijn al mijn ontwerpen betaalbaar. Mijn klanten wonen zowel in grote villa’s als in eerder bescheiden optrekjes.”

Samen met collega-kunstenaars organiseert Stef Van Eyck met de vzw Tracé in het oud station van Ekeren ook praktische cursussen rond Eco-Design en die lessenreeksen zitten steeds vol. Het publiek bestaat er uit vrouwen, mannen, jongeren en gepensioneerden. Hij heeft ook plannen om via de beschutte werkplaatsen een project op te starten rond de productie van metalen kaftjes voor agenda’s, uiteraard gemaakt uit ‘vindmaterialen’.

Volgens Stef Van Eyck is er zeker een markt voor wat hij aanbiedt. Begrippen als “recyclage” en “kringloop” raken steeds meer ingeburgerd. “De verkoop van mijn ontwerpen kent pieken en dalen,” geeft hij toe. “Gemiddeld verkoop ik momenteel een drietal werken per maand. Kunst verkopen blijft immers moeilijk… maar zeker niet onmogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content