Kunst tot in de kist

De Gentse vormgeefster Marijke De Clercq wil de uitvaartsector creatief vernieuwen. Ze ontwerpt en beschildert doodskisten.

De 36-jarige Marijke De Clercq, die eerder al naam maakte als ontwerpster van meubelen en tapijten, bedacht een uniek concept om ruimte te bieden aan mensen die meer persoonlijke inbreng verlangen bij de begrafenis van een dierbare. “Toen begin dit jaar mijn grootmoeder overleed, viel het me op dat er helemaal geen mooie of eenvoudige doodskisten bestaan”, vertelt Marijke De Clercq. “Ik was echt geschokt door de éénzijdigheid van het vaak toch luguber aanbod. Buiten oersaaie zwarte en bruine doodskisten met allerhande ornamenten en afschuwelijk koperbeslag, was er in de catalogus van de begrafenisondernemer niet veel te vinden. Enig rondbellen leerde me dat het bij andere begrafenisondernemers in België niet veel beter is. Iedere sector is met vormgeving bezig, waarom de uitvaartsector niet?”

De vormgeefster, die een grafische opleiding genoot aan het Gentse Sint-Lucasinstituut, kwam zo op het idee doodskisten te beschilderen. Ze deed een klein marktonderzoek en besloot met dit concept haar brood te gaan verdienen. “Ik ontdoe de kisten van alle ornamenten en koperbeslag en behandel ze enkel met natuurlijke materialen en verven omdat het zachtere en mooiere resultaten oplevert. Bovendien ben ik op die manier in orde met de milieuwetgeving wanneer kisten verbrand worden bij een verassing.”

Volgens Marijke De Clercq bestaat er een markt voor wat ze aanbiedt. “Er is vandaag geen vraag omdat er simpelweg geen aanbod is. Ik contacteerde intussen al enkele begrafenisondernemers, maar hun reacties waren wat koeltjes. Toch ben ik er zeker van dat heel wat personen het huidig aanbod lelijk vinden. Alleen heeft niemand tot nu toe de stap gezet om er mooiere te maken. Ik richt me vooral tot mensen die creatief en artistiek bezig zijn. Ik wil een gelegenheid scheppen om mensen te begraven in de stijl waarin ze geleefd hebben.”

In eerste instantie wilde De Clercq enkel maar doodskisten beschilderen, maar ze gaat er ook zelf ontwerpen. In Nederland bestaat het concept al. Daar beschilderen kunstenaars doodskisten met allerhande figuren en taferelen, dikwijls nog bepaald door de overledene voor zijn dood.

De ontwerpen van Marijke De Clercq zijn betaalbaar. Voor een beschilderde doodskist betaal je gemiddeld slechts 10.000 frank meer dan voor een gewone zwarte of bruine doodskist. “Ik verwacht veel van de uitvaartbeurs in Antwerpen waar ik voor de eerste keer naar buiten kom met mijn ontwerpen (vijftien intussen). Het monopolie van de saaie zwarte doodskisten doorbreken, zal niet makkelijk zijn maar zeker niet onmogelijk”, besluit Marijke De Clercq.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content