Kunst privé

Curatrice Carine Fol selecteerde werk uit elf Brusselse particuliere verzamelingen – waaronder die van Walter Vanhaerents, Alain Servais, Frédéric de Goldschmidt en Yolande De Bontridder – voor de tentoonstelling Private Choices. Die start op 9 november in De Centrale in Brussel. De werken zijn opgesteld per verzameling. Van elke verzamelaar is er ook een interview, een selectie boeken en lievelingsmuziek te ontdekken. Enkele collectioneurs wensten anoniem te blijven.

De expo vertelt het verhaal van de verzamelaars. De elf collecties fungeren als een zelfportret: de artistieke keuzes weerspiegelen de passies, de vriendschappen, de gevoeligheden, de politieke standpunten of de smaak van de kopers. Private Choices heeft ook een voyeuristisch kantje en onderlijnt de toenemende macht van privéverzamelaars op het kunstlandschap. Zij nemen risico’s met hun aankopen, zetten zelf tentoonstellingen op en beïnvloeden daarmee andere collectioneurs en curatoren.

Maar het belangrijkste is hun engagement: door het werk van hun kunstenaars te laten zien op publieke aangelegenheden, nemen ze hun verantwoordelijkheid voor de kunst. Want kunst die achter slot en grendel blijft, sterft een stille dood.

Private Choices. 11 Brusselse hedendaagse kunstverzamelingen, van 9 november tot 27 mei in De Centrale in Brussel

TDM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content