Kunst in het Duivelsteen

Dankzij een soloshow van kunstenaar Tom Liekens kan je tijdens de Gentse Feesten uitzonderlijk in het Geraard de Duivelsteen binnen.

Wie altijd al eens in het Geeraard de Duivelsteen wilde binnenstappen, krijgt daar tijdens de Gentse Feesten ruimschoots de kans toe. Het romaanse steen is dagelijks gratis toegankelijk en ligt vlak bij de feestzone, pal achter het Sint-Baafsplein. Tot voor kort was in het Duivelsteen het Rijksarchief ondergebracht, maar het pand kwam onlangs in private handen terecht. De nieuwe eigenaar heeft een passie voor kunst. De virtuoze Antwerpse artiest Tom Liekens kreeg daardoor de kans om solo te exposeren in het voormalige wapenarsenaal, weeshuis en seminarie.

Liekens maakt tekeningen, collages en schilderijen die geïnspireerd zijn op natuurhistorische thema’s, zoals opgezette dieren, curiositeitenkabinetten, naturalia, maar evengoed de evocatie van dinosaurussen en fictiedieren in de populaire cultuur. Als kunstenaar is hij gefascineerd door de manier waarop de mens de natuur probeert te beheersen, te overheersen of af te beelden, zowel in films, biologiehandboeken als in sprookjes. Tegelijk kijkt hij goed naar hoe kunstenaars zoals Eugène Delacroix, Vincent van Gogh of Frans Snijders de natuur hebben weergegeven in hun werk.

Het Geeraard de Duivelsteen is voor Liekens ook de perfecte locatie om zijn meest monumentale werken te tonen, die door hun afmetingen zelden een podium krijgen. Zo exposeert hij immense theaterdoeken, tot 11 meter lang, die hij maakte voor theaterproducties van onder meer Tutti Fratelli en Olympique Dramatique. Die doeken in opdracht vult hij aan met nieuw en oud werk, waarvan hij al een deel heeft getoond bij Art Center Hugo Voeten in Herentals en galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.

Tom Liekens, van 20 tot 28 juli in het Geraard de Duivelsteen in Gent. Open van 14 tot 22 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content