Kreeftenhoeve

Nieuwe brasserie in Boechout met schaal- en schelpdieren als specialiteit.

“Honderdtwaalf kilo, dat is niet slecht voor een klein mannetje,” zegt Leopold Bertens, terwijl hij de toef slagroom in zijn koffie lepelt en vervolgens van zijn digestief nipt. Leopold Bertens en echtgenote Odette hebben snel wat gegeten in hun eigen, nieuwe brasserie Kreeftenhoeve en café-restaurant Leopold. Intussen stroomt het publiek toe. Bertens is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht: de man is accountant, heeft al twintig jaar een verwarmingsbedrijf, hield tegelijkertijd in Antwerpen de grootste krantenwinkel van België open, en scoort al tien jaar lang in de horeca met taverne-restaurant Valk, gelegen in een geklasseerde boerderij in Borstbeek.

Voor zijn laatste project, de in januari geopende brasserie Kreeftenhoeve en café-restaurant Leopold, werden verschillende tientallen miljoenen geïnvesteerd. De horeca-architect René Smets kreeg de opdracht om een oude hoeve om te bouwen tot een bijzondere brasserie. Het resultaat mag er zijn: de oude boerderij werd uitgebouwd met koper en glas en kreeg een opzienbarend interieur aangemeten. Het geheel is elegant, theatraal en ook een beetje kitsch en verenigt decoratieve elementen van Antwerpse succesbrasserieën als Danieli Il Divino en Dock’s Café.

Voor het repertoire op de spijskaart liet Bertens zich inspireren door het onvergankelijke succes van Les Brasseries Georges, de Parijse brasserie in Ukkel. Schaal- en schelpdieren zijn favoriet en worden aangevuld door brasseriebereidingen, zoals worst met olieaardappels en pistachenoten (9,80 euro), garnaalkroketten (12,05 euro), uiensoep (5,80 euro), filet americain, ‘à la minute’ bereid (11,45 euro), varkensschenkel (13,50 euro) en choucroute garnie (16,30 euro). Alles wordt in huis gemaakt, tot het gebak en het brood toe. De keuken is doorlopend open van 10.30 tot 23 uur voor een kleine of grote hap en ook alleen voor een koffie is men welkom.

Wij kozen twee voorgerechten: carpaccio van tonijn (1,50 euro) en ganzenleverpastei (13,95 euro). Bij de sneden rauwe tonijn kwam een salade, aangemaakt met overheersende frambozenazijn. Bij de royale portie ganzenlever kwam portgelei, toast en vers fruit. Het glas werd gevuld met een fris, rijk, mild-bloemige 1999 Chardonnay Riserva, Casa Rivas uit de Valle del Maipo in Chili (32,80 euro). Wij kregen een slabbetje voorgeknoopt en op tafel kwamen een halve kreeft à l’amoricaine en een halve kreeft van de grill, beide met uiterst vers, sappig en smakelijk vlees (24,70 euro per halve kreeft). Om af te sluiten was er een onvervalste roomsoes, gevuld met pralinéroom (570 euro) en tarte tatin met vanille-ijs en slagroom (6,80 euro). De goede producten, de royale porties en de feestelijke presentatie tonen dat men het hier goed voor heeft met de klanten en het snelle succes is verdiend.

Pieter van Doveren [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content