Koude start van de beurszomer

U hebt het laatste nummer voor onze zomeronderbreking in handen: de ontknoping in de Griekse saga kunnen we dus niet meteen meegeven. De Europese top van afgelopen dinsdag was opnieuw een maat voor niets. Het enige resultaat was het vastleggen van een deadline op zondag 12 juli. Dan is er een akkoord of een grexit. Het enige voordeel van het wekenlange getalm is dat de financiële markten zich hebben kunnen voorbereiden op de mogelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone. De Europese beurzen zijn sinds midden april 10 tot 15 % van hun riante winsten uit de eerste maanden kwijtgeraakt.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft ongetwijfeld een noodscenario klaar. Want die moet bij een grexit vol aan de bak om een gevaarlijke opstoot van de Spaanse, de Italiaanse en de Portugese rente te onderdrukken. Het lopende maandelijkse opkoopprogramma van 60 miljard EUR is hét instrument om dat te doen. Dus denken we dat het nog zal meevallen met de schade, mocht de clash met Griekenland er toch komen. Anderzijds voorzien we een serieuze opluchtingsrally als zondag alsnog een akkoord – zelfs een tijdelijk en halfslachtig akkoord – uit de bus zou komen.

Halvering van de return

Nog spectaculairder de jongste dagen en weken is de val van de Chinese beurzen. De beurswijsheid ‘what goes up, must come down‘ is hier weer van toepassing. De Shanghai Composite-index verdubbelde tussen november vorig jaar en juni dit jaar, maar de daling gaat nog altijd sneller dan de klim, want intussen staan we een derde lager en staan veel jonge, onervaren Chinese aandelenbeleggers weer met hun voeten op de grond.

Vervelend is dat de val van de lokale Chinese beurzen ook gevolgen heeft voor andere markten. Vooral de grondstoffenmarkten en -aandelen zien zwaar af. De angst van beleggers is dat de klap op de beurzen de Chinese groei verder zal aantasten, en zo zelfs de wereldeconomie zal besmetten. In dat gevaar geloven we niet echt. De forse beurshausse van het afgelopen jaar heeft de Chinese economie ook geen groei-impuls gegeven. Bovendien staat de overheid klaar om de economie en de markten te ondersteunen. Het is eerder een koopkans dan een reden om in paniek te verkopen.

De combinatie van de vrees voor een grexit en de dreun van de Chinese aandelenmarkten heeft de return van de voorbeeldportefeuille doen halveren. We stonden niet ver van 20 % eind mei en nu halen we geen 10 % meer. Al blijft dat cijfer op zich zeer degelijk, gezien het gebrek aan rendement op andere beleggingen dezer dagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content