Koude Oorlog

Tussen Europa en de States is nog altijd geen brug geslagen.

Twee weken geleden won het Europese damesteam in het Schotse Loch Lomond de Solheim Cup tegen de VS. De sfeer deed denken aan het bedroevende verloop van de meest recente Ryder Cup. Oordeelt u zelf.

We begeven ons naar de dertiende hole: een par 5. Europa leidt met 9,5 tegen 4,5 en de formule van de dag is een Fopur Balls: Kelly Robbins en Pat Hurst voor de States, en de Zweedse Charlotte Sorenstam met de Schotse Janice Moodie voor Europa. De Amerikaanse dames zijn one up. Hurst bevindt zich op een meter van de hole voor een birdie en Moodie heeft een putt van drie meter voor een birdie. Robbins bereikt de green met twee slagen en Sorenstam maakt zich op voor haar derde slag: een chip aan de rand van de green. Die ze binnenspeelt. Robbins stapt naar de bal om te putten en vraagt zich af of Sorenstam niet verder van de hole stond dan zijzelf. Haar kapitein roept er de scheidsrechter bij, en er wordt gemeten.

Sorenstam bevond zich inderdaad verder van de hole dan Robbins. De Amerikaanse dames vragen dat ze haar slag overdoet (het reglement stipuleert: wanneer een speler in Match Play voor zijn beurt speelt, kan een tegenstander hem vragen om de slag zonder strafpunt over te doen). Sorenstam doet de slag over en mist de birdie. De Amerikaanse meisjes winnen de hole en zijn two up!

Sorenstam barst uit in tranen: “Ze hadden me nooit gevraagd de slag over te doen als ik de birdie had gemist. Wij wilden dat dit in de eerste plaats een sportief toernooi werd, om iedereen te doen vergeten wat er in Brookline in de Ryder Cup was gebeurd. Maar de Amerikaanse dames zijn al niet veel sportiever dan hun mannelijke collega’s.”

Iedereen herinnert zich nog dat een putt van Justin Leonard in 1999 op uitbundige wijze werd gevierd door het Amerikaanse team, terwijl José Maria Olazabal nog moest putten. De Spanjaard miste en de VS won het toernooi. Sindsdien is het Koude Oorlog tussen de continenten…

Waarom zou de golfsport aan de regel ontsnappen? Tijdens de Olympische Spelen in Sydney gedroeg het winnende Amerikaanse team van de 4 x 100 meter, met Maurice Greene op kop, zich uitermate arrogant na de overwinning. Zowel op de piste als op het podium. En het Amerikaanse basketteam, het pseudo Dream team, aarzelde niet om de tegenstander verbaal te provoceren.

“Als je niet in hogere sferen raakt wanneer je je land vertegenwoordigt, dan heb je een probleem,” zegt de Amerikaanse golfspeelster Dottie Pepper. “Waarom zou ik niet laten zien dat ik blij ben als een tegenstander een putt mist. Wat is daar verkeerd aan, zolang je de regels naleeft?”

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content