Koppelaar van Vlaams-Duits biotechhuwelijk

Roeland Byl redacteur bij Trends

Het biotechnologiebedrijf CropDesign wordt ingelijfd door de Duitse chemiegroep BASF. Of het vlekkeloze Duits van Pol Bamelis heeft geholpen, valt te betwijfelen. Toch is de rol van de West-Vlaming niet te onderschatten.

Bamelis is in het Duitse chemiewereldje geen onbekende. Toen hij in 2001 met pensioen ging, bekleedde hij al enkele jaren een topfunctie in de Vorstand van Bayer. Bamelis was bij het chemieconcern uit Leverkusen verantwoordelijk voor de wereldwijde onderzoeksactiviteiten. Hij beheerde in die tijd een researchbudget van 2,4 miljard euro en was binnen de groep de enige buitenlander op dat niveau.

Het spreekt voor zich dat Bamelis sinds zijn pensionering een gewilde gast is in raden van bestuur. Een rist ondernemingen deed sindsdien een beroep op zijn diensten, sommige in België en andere in Duitsland: Bekaert, Recticel, Sioen, Agfa, Oleon Chemicals, Innogenetics, Evotec Biosystems, Medigene en CropDesign. “Zijn Europese uitstraling speelde bij deze operatie in ons voordeel,” weet Chris Buyse, chief financial officer van het net overgenomen CropDesign. “Als bestuursvoorzitter had Pol Bamelis een actieve en beslissende rol bij het beoordelen van de verschillende overnamedossiers die op tafel lagen.”

CropDesign was in oorsprong immers van plan om deze zomer naar de beurs te trekken en voor zijn groei een beroep te doen op de publieke kapitaalmarkt. Toen die beursplannen uitlekten, bleek er echter ook interesse bij industriële partners om het relatief jonge biotechnologiebedrijf over te nemen. Niet alleen BASF maar ook andere spelers in het wereldje van de agrochemie deden naar verluidt een bod. Wie er nog meer waren geïnteresseerd, wil CropDesign niet kwijt. Evenmin maakt het de prijs van de overname bekend. Maar het Vlaamse biotechbedrijf had dus verschillende opties. Lag dat aan Bamelis? “Niet echt. Dit bedrijf heeft zijn kwaliteiten en telt hooggekwalificeerde werknemers,” benadrukt Buyse. “Al kan je wel stellen dat zijn aanwezigheid in de raad van bestuur vertrouwen wekte bij mogelijke industriële partners. Bovendien had hij sneller toegang tot de juiste mensen op hoog niveau.”

Bij Oleon – waar Bamelis niet alleen in de raad van bestuur zetelt maar ook in het coördinatiecomité – is gedelegeerd bestuurder Chris Depreeuw ook vol lof. “Pol is zeer kritisch. Hij is eigenlijk de combinatie van een wetenschapper en een industrieel. Hij is intelligent en poneert vaak tegendraadse visies. Als we dan uiteindelijk een andere richting kiezen, respecteert hij die keuze zonder rancune. Een bestuurder die zijn geld meer dan waard is.”

In 1963 haalde Bamelis in Leuven een doctoraat in de chemie. Toch liet hij een academische carrière aan zich voorbijgaan. Dat kwam omdat hij al tijdens zijn legerdienst in Duitsland een jobaanbod van Bayer Leverkusen aanvaardde. Een keuze die hem een mooie carrière opleverde. Zijn beginjaren werkte Bamelis in Leverkusen, later leidde hij de productie van Bayer Rubber in Antwerpen en nog later groeide hij als manager door tot topniveau in het Duitse hoofdkwartier. Daardoor staat Bamelis vandaag met zijn ene been in België, met het andere in Duitsland.

De wetenschappelijke interesse is echter nooit verdwenen bij de industrieel. Sterker nog, ze is ook voelbaar in de keuze van zijn huidige bestuursmandaten. Bamelis is door zijn rol als bestuurslid bij Innogenetics en CropDesign nauw betrokken bij de Vlaamse biotechnologiewereld. Rudy Dekeyser van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB): “Hij was als topman bij Bayer een van de architecten die biotechnologie in een klassiek farmabedrijf binnenbrachten. Bovendien bezit hij een netwerk zowel in de agrowereld als in farma. En uiteraard blijft hij ook een Vlaming. Dat maakt van hem een ideale bestuurder.”

Bij Innogenetics zijn ze ook tevreden. Daar gaat de impact van Bamelis nog verder. Toen Pierre Archinard opstapte als chief executive officer in 2005, viel de keuze voor een opvolger op Frank Morich. Morich en Bamelis waren voor elkaar geen onbekenden. Morich leidde bij Bayer de farmatak toen Bamelis op groepsniveau verantwoordelijk was voor alle onderzoeksbudgetten. Officieel wil men bij Innogenetics niet bevestigen dat zo’n gemeenschappelijk verleden een rol speelde bij de keuze, maar het is logisch dat bij de aanstelling van Morich de mening van Bamelis enig gewicht kreeg. Bamelis zat al sinds 2002 op de stoel van bestuurder en stond blijkbaar positief tegenover de aanstelling van Morich. Hij liet zich tegenover Trends alleszins gunstig uit. “Hij heeft solide ervaring in het vermarkten van nieuwe geneesmiddelen en kent als doctor in de geneeskunde ook de technische kant van het verhaal,” zo zei Bamelis destijds.

POL BAMELIS

Voorzitter van de raad van bestuur van CropDesign.

Was lid van de groepsdirectie van Bayer in Leverkusen.

Speelde een cruciale rol bij de verkoop van CropDesign aan BASF.

Roeland Byl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content