Kopieer ‘s werelds beste beleggers

Nogal wat beleggers dromen ervan om de beursprestaties van investeringsgoeroes als Warren Buffett, George Soros en Carl Icahn te evenaren. Daarvoor moet u als belegger dus de strategieën van die superbeleggers kunnen kopiëren. Het bedrijf iBillionaire, met hoofdzetel in New York, speelde in op die vraag en ontwikkelde vorig jaar een applicatie voor mobiele toestellen die de investeringsactiviteiten van deze beleggers volgt. Vorig jaar ging het bedrijf nog een stap verder. Dankzij de samenwerking met de Amerikaanse ETF-uitgever Direxion werd de Direxion iBillionaire ETF geboren.

iBillionaire Index ETF

Tickersymbool : IBLN

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : augustus 2014

Prestatie sinds oprichting : +2 %

Gemiddeld dagvolume : 61.000

Activa onder beheer : 32 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkost : 0,65 %

Top 5 sectoren (op 10 november)

Technologie (21,25 %)

Cyclische consumentengoederen (15,8 %)

Gezondheidszorg (14,4 %)

Financiële dienstverlening (14,2 %)

Energie (14 %)

Laat u niet misleiden door cijfers over volume en activa onder beheer, want de tracker met tickersymbool IBLN noteert nog maar sinds begin augustus op NYSE Arca. De onderliggende waarde van deze ETF is de iBillionaire-index. Die is samengesteld uit dertig Amerikaanse large cap-bedrijven. De focus op de Verenigde Staten is dus al een eerste beperking van deze index. Bij de start kreeg elke positie een gelijk gewicht toebedeeld. Dit kan naargelang de beursprestatie evolueren maar de iBillionaire-index wordt elk kwartaal herwogen. Maar hoe gaat de uitgever nu precies tewerk om de strategieën van deze goeroes te kopiëren?

Bewegingen nabootsen

Bij een eerste schifting worden tien miljardairs uit een groep van dertig geselecteerd. Dat gebeurt aan de hand van criteria als hun nettovermogen, activa onder beheer, gerealiseerde omzet (transacties) en beursprestatie. Dit selectieproces wordt in principe jaarlijks herhaald. U vindt alle informatie over de betreffende miljardairs op www.ibillionaire.me.

Een volgende stap bestaat erin de bewegingen van hun fondsen na te bootsen. Institutionele investeerders moeten elk kwartaal verplicht hun posities rapporteren aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Dit gebeurt via een zogenaamde 13F Filing. Dit document is publiek en de beheerders van de iBillionaire-index kunnen zich daarop dan ook baseren. Er zit wel een addertje onder het gras: institutionele investeerders hebben tot 6 weken na het einde van het kwartaal de tijd om de 13F Filing in te dienen. Transacties die in het begin van dat kwartaal gebeurden, dateren op dat moment dus al van 4,5 maanden geleden.

Op de beurs kan de situatie dan al sterk gewijzigd zijn. De strategie van de superbeleggers kan dus dankzij de 13F Filings weliswaar worden gekopieerd, zij het met een flinke vertraging. Op het moment dat de index een bepaalde positie toevoegt, kan de superbelegger die in het nieuw gestarte kwartaal al weer aan het afbouwen zijn. In het prospectus van beleggingsproducten staat meestal de verplichte vermelding dat ‘rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst’. Dat is ook bij IBLN het geval. Het is niet omdat Buffett over meerdere decennia mooie rendementen realiseerde dat hij dat ook de komende kwartalen zal doen.

De iBillionaire ETF hanteert een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,65 % en dit is vrij schappelijk in vergelijking met andere large cap trackers. Gezien de gelijke weging van de posities heeft het weinig zin om een top-5 van individuele aandelen mee te geven. De volledige samenstelling is trouwens te vinden op www.direxioninvestments.com. We kunnen wel een onderverdeling op sectorniveau meegeven.

Twee alternatieven

IBLN is niet de enige tracker die het thema van de superbeleggers bespeelt. Toch is er op een aantal punten een belangrijk onderscheid.

Global X GURU Index ETF

Tickersymbool : GURU

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : juni 2012

Prestatie sinds 1/1/2014 : +2,5 %

Gemiddeld dagvolume : 1 37000

Activa onder beheer : 439 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkost : 0,75 %

GURU werkt volgens hetzelfde principe als IBLN, alleen wordt niet alleen gekeken naar de 10 meest succesvolle miljardairs, maar naar een pool van hedge funds. Via de 13F Filings worden de posities geselecteerd voor de Top Guru Holdings-index. Die bevat naast Amerikaanse ook internationale aandelen, een ander punt waarop IBLN zich onderscheidt van GURU.

AlphaClone Alternative Alpha ETF

Tickersymbool : ALFA

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : juni 2012

Prestatie sinds 1/1/2014 : + 2 %

Gemiddeld dagvolume : 17000

Activa onder beheer : 81 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkost : 0,95 %

De tracker met tickersymbool ALFA gaat iets gesofisticeerder tewerk. De onderliggende index (AlphaClone Hedge Fund Long/Short Index) is gebaseerd op de prestatie van een aantal hedge funds en institutionele beleggers. De index bevat momenteel 83 aandelen en in tegenstelling tot IBLN bestaat die voor 45 % uit middelgrote en zelfs kleine bedrijven. ALFA neemt ook shortposities in, wat IBLN niet doet. Wanneer de S&P500 onder het 200-daags gemiddelde noteert, gaat ALFA voor de helft short via een inverse tracker. ALFA presteert niet slecht, maar doet het dit jaar wel minder goed dan de grote indexen. In dat opzicht is de beheersvergoeding eerder aan de hoge kant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content