KOPIE CONFORM

Louis De Bouvère, die in 1970 zijn intrede deed bij Eastman Kodak, stapte begin dit jaar over naar Danka. Dat gebeurde nauwelijks één jaar nadat De Bouvère algemeen directeur werd van de Benelux-afdeling van de wereldleider in fotofilmontwikkeling.

De overstap van De Bouvère (56 j.) naar Danka kan niet los worden gezien van de overname door het Amerikaanse bedrijf van de afdeling kopieermachines van Kodak in september 1996. Danka, dat in 1977 door Dan Doyle werd opgericht, legde 5 miljard frank op tafel voor de volledige kopieeractiviteit van Kodak, met uitzondering van de fabricatie Kodak wil zijn kennis inzake elektrofotografie voor zich houden. Dankzij de acquisitie stelt Danka voortaan 20.000 mensen tewerk (10.000 vóór de fusie) ; het Amerikaanse bedrijf wordt goed voor een omzet van bijna 110 miljard frank, eveneens een verdubbeling.

De “samenwerking” kan volgens Louis De Bouvère getrouwd en vader van twee kinderen voor beide bedrijven interessant worden. “Danka verdeelt de grootste merken van kopieermachines, vooral in Amerika, Europa en Australië. Maar sinds de jaren ’90 richten klanten zich eerder tot bedrijven die een ruim gamma producten aanbieden (van faxtoestellen tot grote kopieermachines). Kodak daarentegen specialiseerde zich vooral in grote kopieermachines. Dat was een leemte bij Danka.”

Aan Louis De Bouvère werd gevraagd de activiteiten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten van de voormalige Kodak-afdeling te beheren vanuit Danka Office Imaging Europe. Een promotie die voor de Franstalige Brusselaar met het diploma handelsingenieur (Solvay) nieuwe horizonten opent. “Sinds januari neem ik het vliegtuig zoals anderen de bus nemen,” vertelt hij. Louis De Bouvère begon zijn carrière als verkoper bij de afdeling Business Imaging Systems van Kodak België. Twee jaar later werd hij hoofd van de verkoop, en vervolgens directeur van de distributie. In 1982 werd hij algemeen directeur. Vier jaar later promoveerde Kodak hem tot administratief en financieel directeur voor de Benelux, en in 1990 werd hij naar Parijs gestuurd om er de afdeling kopieermachines te leiden. In januari 1996, als algemeen directeur van de Benelux, kondigde Kodak aan dat het de afdeling kopieermachines op internationaal niveau wilde herorganiseren. “Deze afdeling die eind jaren ’80 in de Verenigde Staten was opgestart, verwierf snel een technologische leiderspositie. In de sector grote kopieermachines stond ze zelfs op de tweede plaats, na Rank Xerox,” licht hij toe. “Maar in de jaren ’90 lieten de resultaten te wensen over.”

Zal de overname door Danka voldoende vernieuwing brengen ? De nieuwe algemeen directeur van Danka Office Imaging Europe is daar stellig van overtuigd. Want, zo zegt hij, Danka is misschien nog niet zo bekend in Europa, en is hier ook pas sinds het einde van de jaren ’80, toch vertoont het bedrijf een jaarlijkse groei van 20 tot 30 %.

LOUIS DE BOUVERE (DANKA) Nadat Danka de afdeling kopieermachines van Kodak overnam, klimt Louis De Bouvère verder op de internationale ladder van dit Amerikaans bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content