KOPEN OF VERKOPEN?

Vergissen is menselijk, maar in de gevallen van Lernout & Hauspie ( L&H) en Real Software sloegen de analisten de bal toch grondig mis. Een overzicht.

Lernout & Hauspie

Juni 2000. L&H heeft na Dictaphone ook Dragon overgenomen en lijkt in de spraak- en taaltechnologie incontournable te worden. ‘Kopen’ is het advies van KBC Securities. De koers is dan 45,5 dollar, het koersdoel voor KBC Securities is 80 dollar.

Augustus 2000.The Wall Street Journal bericht dat de omzetcijfers in Korea kunstmatig opgeblazen zijn. Voor Bank Corluy blijft het aandeel koopwaardig tegen 28,8 dollar. KBC Securities en Vermeulen-Raemdonck adviseren ook te kopen. Artesia geeft L&H het voordeel van de twijfel. De koers is op dat ogenblik in vrije val.

September 2000. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission ( SEC) maakt bekend dat ze de boeken van L&H onderzoekt. Het aandeel keldert naar 15 dollar. The Wall Street Journal bericht over spookfirma’s in Singapore die de omzet kunstmatig opkrikken. L&H geeft een serieuze winstwaarschuwing en zegt dat er fouten en onregelmatigheden in de boekhouding zitten. De analisten veranderen hun adviezen niet.

Oktober 2000. Het aandeel is nog 11 dollar waard. Fortis durft zich er niet meer over uit te spreken tot de SEC haar onderzoek afrondt, KBC Securities verlaagt zijn rating van ‘kopen’ naar ‘accumulate’.

Het vervolg is bekend. Het aandeel wordt geschorst en is momenteel nagenoeg waardeloos. Wie het gemiddelde advies volgde, telt nu de verliezen uit.

Real Software

Februari 2000. Het aandeel is nog 85 euro waard, komende van een record van 148 euro in de zomer van 1999. ‘Accumulate’, zegt KBC Securities, want het aandeel zal het beter doen dan de Bel20-index. KBC, een huisbankier van Real Software, gelooft sterk in de fundamentals van Real Software.

Januari 2001. KBC Securities schroeft het advies terug naar ‘hold’ omdat er grote onzekerheid is rond het Amerikaanse avontuur van Real Software. De koers bedraagt dan nog amper 7 euro, de belegger is al lang gezien.

Maart 2001. Het advies van KBC Securities wordt ‘reduce’, nu de desastreuze cijfers van 2000 het daglicht gezien hebben. Het schuldniveau maakt de toekomst van Real Software onzeker. “Het is te vroeg opnieuw te investeren in Real Software,” is de bijbehorende commentaar. Einde maart wordt het advies zelfs ‘sell’.

April 2001. Het blijft een ‘sell’, al ziet KBC Securities een sprankeltje hoop. Er zou een turnaroud merkbaar zijn. KBC Securities waarschuwt de beleggers echter voor… te vroeg optimisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content