Koopjes na de wijnfestivals

In de meeste winkelketens zijn de wijnfestivals achter de rug. Dat betekent niet dat er geen koopjes meer te doen zijn. Dit zijn de wijnen uit de rekken die we bij een blinde proeverij konden smaken.

FRANKRIJK

Blason de Bourgogne is een merk dat niet minder dan 800 Bourgondische wijnbouwersfamilies achter zich heeft staan. Die reusachtige coöperatie brengt een geslaagde Montagny 1er cru 2010 uit, een appellation die is voorbehouden aan witte wijnen uit de Côte Chalonnaise. Een wijn die houdt van het zilte nat (vis, schaaldieren) en ook past bij kip of wit vlees.

9,20 EURO — COLRUYT

In het fleurige, versterkte dorpje Bergheim zijn heel wat wijnhuizen gevestigd. Wijnbouwer en -handelaar Jérôme Lorentz bezit ook het merk Aimé Guthmann. Zijn vranke en rechtlijnige Riesling 2009 Goldesch wordt gekenmerkt door een aroma van koolwaterstof en een fraaie selectie van citrusvruchten. Heerlijk bij kreeft of baeckeoffe (stoofpot uit de Elzas).

9,99 EURO — MAKRO

Het handelaarsmerk Jean Bouchard uit Beaune heeft een Saint-Véran 2011 op de markt gebracht. Het is een behoorlijk frisse wijn met toetsen van amandel en boter, die past bij schaaldieren. Het merk biedt ook een sympathieke bourgogne chardonnay aan, die het niet moeilijk zal hebben om de weg naar de tafel te vinden.

8,49 EN 8,19 EURO — MAKRO

ZUID-AFRIKA

De pas gebottelde Whale Pod Sauvignon blanc 2013 mijdt de kruidige en exotische excessen van zijn soortgenoten. Deze wijn is floraal en fruitig (citroenmelisse), en licht en vrolijk van bij de aanzet. Gaat met gemak mee van het aperitief tot sober bereide zeevis en schaaldieren.

10,09 EURO — DELHAIZE

ITALIË

De Vermentino di Sardegna 2012 Giunco Piccolo verzorgt zijn look en trekt nu ook een jasje van 50 centiliter aan. De bleekgouden robe met een groene weerschijn verhult fijne aroma’s van witte vruchten, perzik en een streepje mango. Een droge, lichte en levendige wijn die gaat bij zeevruchten en gestoomde of gepocheerde vis.

7,59 EURO — COLRUYT

FRANKRIJK

Het Château Le Grand Verdus staat bekend om zijn renaissancekasteel en, onder de wijnliefhebbers, om de regelmatigheid van zijn Bordeaux supérieur Le Grand Verdus: merlot (70 %), cabernet sauvignon (20 %) en cabernet franc. De editie van 2010 heeft een fruitige en soepele smaak, met een donkere robe en discreet hout in de neus. Evenwichtig en lang in de afdronk. De nog wat gevoelige tannines horen bij een stoofpotje of een fondue bourguignonne.

6,69 EURO — CARREFOUR

In de wijngaarden van de Châteauneuf-du-Pape ‘Closerie de Vaudieu’ 2011 wordt de grenache (50 %), syrah (40 %) en mourvèdre uitgezet op zand- en kalk-leemgronden bezaaid met rolkeien, die de warmte die ze overdag opvangen ‘s nachts bewaren. De beredeneerde wijnbouw bevordert de ontplooiing van de wijnranken. Aromatisch (kreupelhout, kruiden, kersen, zoethout) en donker. Geschikt voor rundvlees, lam en wild.

14,95 EURO — DELHAIZE

Château La Coste 2010 ‘Les Pentes douces’ – Coteaux d’Aix-en-Provence verzorgt zijn door eiken, boomgaarden en olijfbomen omringde wijngaard van 125 hectare tot in de puntjes. Grenache (40 %), syrah (40 %) en cabernet sauvignon rijpen er op een kalk-leembodem. Fruit, eik, kruiden en een zweem van bloemen komen tevoorschijn in een geconcentreerde, volle en zachte wijn. Soepele tannines bevorderen de fruitige afdronk, die vergezeld gaat van zachte specerijen.

12,09 EURO — DELHAIZE

De grenache (50 %), syrah (20 %) en mourvèdre van de Faugères 2011 Domaine Gabaron ‘Trilogie de cépages méditerranéens’, die worden geteeld op de steile hellingen van de eerste schisthoudende uitlopers van de Cevennen, leveren een complexe en smakelijke wijn op, die een zweem van zwarte bessen, specerijen en zoethout ademt in een evenwichtige en aanhoudende bouche. Schitterend bij grillades en vlees in saus. Biologisch product.

5,89 EURO — COLRUYT

Fitou is de oudste herkomstbenaming van rode wijn uit de Languedoc-Roussillon. Het gebied omvat negen gemeenten, die ook ‘vins doux naturels’ mogen produceren (muscat, rivesaltes). De al meermaals onderscheiden wijncoöperatie Les Maîtres Vignerons de Cascastel brengt met de Fitou 2011 – Château de Cascastel een wijn voort met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het gaat daarbij om een Cuvée d’Exception die afkomstig is van de oude wijnranken van de appellation. Met worst of lamscurry.

5,75 EURO — COLRUYT

De Haut-MédocChâteau d’Arcins, die in 1971 in handen kwam van de groep Castel, doet zich gelden dankzij een aantal investeringen, zoals de eerste cirkelvormige wijnbereidingsruimte die in Bordeaux werd gebouwd. Het domein van 170 hectare omvat 100 hectare wijngaarden, verdeeld over cabernet sauvignon (40 %) en merlot (60 %). De editie van 2010 is geconcentreerd en kruidig, en heeft een aangehouden fruitsmaak, gevoed door uitstekende tannines en harmonieus hout. Een bewaarwijn die nu al zeer aantrekkelijk is. Bij lam, gebraden eend en côte à l’os.

12,49 EURO — MAKRO

De Château Lestage is al vijftig jaar eigendom van de familie Chanfreau. Het domein strekt zich uit over 52 hectare, waarvan er 42 gelegen zijn in Listrac-Médoc en op de kruin van de Puy de Menjon, het hoogste punt van de Médoc. De wijn is samengesteld uit merlot (56 %), cabernet sauvignon (40 %) en petit verdot. In de editie van 2009 geeft dat zoethout, rode en zwarte bessen. Rondeur, souplesse, harmonie en een fijne houtsmaak strelen het gehemelte. Bij kip in zoutkorst en gebraden kalfsvlees.

12,99 — COLRUYT

Aan de cru bourgeois Château Sigognac uit de Médoc werd heel wat gesleuteld sinds hij in maart 2009 werd overgenomen. De 47 hectare met wijnstokken van 35 tot 40 jaar dragen cabernet sauvignon (55 %), merlot (45 %) en petit verdot. De 2010 heeft goede toekomstperspectieven. Copieus, fruitig en behoorlijk fris met een aanzet van kersen. Bij eend of gegrilde entrecote.

8,09 EURO — DELHAIZE

Op het Château de Tourteyron van 130 hectare treffen we bossen, moerassen, weiden, een kudde charolais en 19 hectare wijngaarden aan, die de gunstige invloed van een specifiek microklimaat en geoorloofde bestrijding ondergaan. De Château de Tourteyron is een cru bourgeois die de appellation Médoc meekrijgt en in zijn versie van 2011 een geslaagde molligheid op vervloeiende tannines tentoonspreidt. Hij laat ook een fraaie fruitige indruk achter. Geschonken bij 15 à 16 graden past hij ideaal bij gegrild vlees, rosbief en charcuterie.

8,99 EURO — MAKRO

De hout, toast en fruitlikeur in de Château Juguet 2010, Saint-Emilion Grand Cru bezorgen de papillen bouquet. Ze worden aangereikt met vanille, sigaar, nieuwe eik, zwarte kersen en bessen. Past bij een gegrilde entrecote, eend met raapjes of spareribs.

17,09 EURO — DELHAIZE

Château Haut-Beychevelle Gloria, de zowat dertig jaar oude wijngaard van 5 hectare in het hart van de appellation Saint-Julien, is een historisch eigendom van de familie Martin. 69 procent cabernet sauvignon en 25 procent merlot en cabernet franc komen terecht in nieuwe vaten, waarvan elk jaar een derde wordt vernieuwd. De editie van 2010 vertoont toetsen van geroosterd in een elegante, smakelijke, intense en frisse wijn. Côte à l’os en lam verheugen zich al.

19,39 EURO — MAKRO

De wijnbouwers van de gemeenten Roaix en Séguret waren zo performant dat ze al in 1967 een van de eerste herkomstbenamingen Côtes-du-Rhône Villages toebedeeld kregen. Onder een donkerpaarse robe verbergt de 2010 grenache noir (65 %), syrah, mourvèdre en cinsault (25 %). In de neus ontwikkelen zich pitvruchten, zoethout en anijs tot een mollig en rustiek geheel. Iets voor bij een stoofpot of brochettes.

6,19 EURO — CARREFOUR

ARGENTINIË

De Franse knowhow van de familie Bousquet, gekoppeld aan de Argentijnse bodem, maken de wijngaard aan de voet van de Cordillera de los Andes, op 1200 meter hoogte, productief. De malbecdruiven worden biologisch geteeld en vooral geoogst in de Tupungatovallei. De aromatische (braambes, aalbes, pruim en zwarte bes) en rijpe, op soepele en gestructureerde tannines gebouwde Cameleon 2012 Malbec past uitstekend bij rood vlees en pasta.

7,39 EURO — CARREFOUR

ITALIË

Van alle Piëmontese barbera’s is die van Asti het meest verspreid. De robijn-granaatkleurige robe van de Barbera d’Asti Superiore 2011 Le Orme ontsluiert een dierlijk tintje, leder, anijs en vlier. De met discretie toegepaste eik tooit de rode wijn met zijdeachtige tannines. Een liefkozing voor lasagne, cannelloni en pluimwild.

9,95 EURO — COLRUYT

De Vino Nobile di Montepulciano 2010 ontleent zijn naam aan zijn stad van oorsprong. Het domein is beplant met prugnolo gentile (een kloon van sangiovese). Onder een robijnrood kleed verbergt hij vruchten, een zweem van viooltjes, fijne specerijen (komijn) en een behoorlijke lengte. Hij houdt van konijn met jeneverbessen en everzwijnfilet in wijnsaus.

10,99 EURO — CARREFOUR

SERGE TONNEAU

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content