KOOKBOEK

Voor de boekenliefhebber

“Voor hem waren aardbeien een heilig mysterie, juwelen van suiker, dieprode edelstenen, zoete bolletjes, sappige robijnen. Hij kende hun geheimen, de wegen die zij zochten, de manier waarop zij van dag tot dag reageerden op het zonlicht. De stenen tussen de plantenrijen hielden de warmte vast, zei hij.” Op dit fragment uit de roman Ceders in de sneeuw van David Guterson volgt een recept van aardbeien met room. Zo gaat dat bijna 300 bladzijden lang, passages uit de meest diverse boeken worden afgewisseld met recepten over de beschreven gerechten. Het Amerikaanse duo Shaunda Kennedy Wenger en Janet Kay Jensen bloemleest vanuit keukenperspectief in het uitzonderlijke Kookboek voor de boekenliefhebber (Sirene, 287 blz., 21,80 euro): een culinair curiosum voor leesfanaten of een literair mozaïek voor koks en lekkerbekken. U ontdekt er onder meer mince-meat pie in Jane Eyre van Charlotte Brontë, courgettelasagne in Katteoog van Margaret Atwoord en maïstortilla’s in De parel van John Steinbeck. Alleen spijtig dat sommige uittreksels erg kort zijn of het gerecht onvoldoende beschrijven.

Laten we er nog enkele onalledaagse kookboeken aan toevoegen. Ongetwijfeld is de chef van de Londense Le Gavroche, Michel Roux, een zeldzaamheid: een topkok die geregeld een marathon loopt. Ook de Médoc-marathon, een parcours langs 38 wijnkastelen rond Bordeaux, staat op zijn palmares. In De marathonchef (Good Cook Publishing, 192 blz., 35 euro) serveert hij recepten voor (hard)lopers en voor iedereen die gewoon gezond én – niet onbelangrijk – ook lekker wil eten.

Bij dezelfde uitgever vinden we het efficiënt, sober en toch fraai vormgegeven Een wereld vol smaak (Good Cook Publishing, 320 blz., 45 euro). Chuck Williams, stichter van de Amerikaanse winkelketen Williams-Sonoma, en culinair journalist Andy Harris verzamelden vaak verrassende gerechten uit alle continenten. De uitleg over de ingrediënten en bereidingswijze is geslaagd. Een gelijkaardig opzet vinden we in de boeken die tot stand kwamen naar aanleiding van het TV1-programma Gentse waterzooi. Gène Bervoets stelt er bereidingen voor van gerechten uit alle wind- streken. Vier nieuwe boeken liggen klaar: Snel en licht, Salades, Pasta en Feest (Lannoo, 112 blz., 12,50 euro per boek).

Voor wie het vooral niet moeilijk mag zijn, heeft Marie-Claire Quittelier (die na een carrière bij IBM een tweede loopbaan als gastronomisch expert opbouwde) een handig boek: Heerlijk eenvoudig – 101 onmisbare recepten (Lannoo, 192 blz., 24,95 euro). Ook voor de grootste kookdummy, meldt de flap. Wie voelt zich aangesproken?

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content