Koning voor één nacht

In Nederlands Limburg geeft Camille Oostwegel verwaarloosde kastelen hun oude glorie terug. Hij tovert ze om tot luxehotels. WillemûAlexander mocht willen dat hij zó lekker sliep.

Camille Oostwegel, een Nederlandse Limburger, verbouwde in twintig jaar tijd vier landgoederen: Sint Gerlach, Erenstein, Winselerhof en Neercanne. Hij plant nu de verbouwing van een kerk met klooster in hartje Maastricht.

Het grootste project tot nu toe was het kasteel Sint Gerlach, dat in 1997 werd afgewerkt. Camille Oostwegel groeide op enkele honderden meters van dit landgoed op, in Houthem. Als kind speelde hij bij een vriendje die op het pachthof van het kasteel woonde. Oostwegel verbouwde veertig jaar later dit pachthof tot luxehotel. Van het hoofdgebouw, een verlaten en vervallen kasteel, maakte hij een luxerestaurant. De aanpalende historische kerk Sint Gerlach en het klooster werden in één beweging mee gerestaureerd.

Aan de monumentale voorgevel van het kasteel, met zicht op het gazon, het park en het natuurgebied met wilde paarden en wilde koeien, ligt een terras dat voorbehouden is aan de bezoekers van het restaurant. De kaart van dit etablissement is helemaal in het Frans gesteld, met de vertaling eronder. De kastelen van Oostwegel worden voorgesteld als châteaux en meneer en mevrouw Oostwegel noemen zich de propriétaires. Nederlandse en Duitse gasten houden wel van zo’n zweempje exotisme.

Het echtpaar kan zich inderdaad eigenaar noemen van drie van de vier gerestaureerde panden. In twee decennia tijd hebben ze “een slordige honderd miljoen gulden” geïnvesteerd. Camille Oostwegel slaapt er niet minder van. “Het onderhoud van al die panden is inderdaad heel erg duur. Er is voortdurend wel iets te herstellen of te herzien. Een nachtmerrie? Welnee. Een brand zou een nachtmerrie zijn, maar we hebben goede voorzieningen getroffen om brandgevaar te bestrijden.”

De kasteelheer bewoont gewoon zijn ouderlijk huis in Houthem en dat bevalt hem best. “Het is een hedendaags monument, een kubistisch huis, door de architect Frits Peutz opgetrokken in 1928. Het ligt op loopafstand van mijn kantoor in kasteel Sint Gerlach.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content