KOERDISCHE KIJKCIJFERKAMPIOEN

Vlaanderen heeft een televisieomroep die dagelijks meer dan 9 miljoen kijkers boeit : Med-tv uit Denderleeuw.

In de cafetaria van het Globe Show Center in Denderleeuw verstillen Koerdische technici, regisseurs en cameramensen wanneer de begingeneriek van Med-tv op het tv-scherm verschijnt. Liefst 9 miljoen kijkers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa kijken met hen mee.

In mei 1995 begon Med-tv uit te zenden. De satellietzender met Britse licentie richt zich tot alle Koerden Med verwijst naar de Meden, waarvan de Koerden zich de erfgenamen noemen en wil het Koerdische bewustzijn aanwakkeren. “Met 35 miljoen wereldwijd, vormen de Koerden de grootste natie ter wereld zonder erkend vaderland,” zegt Ilhan Kizilhan, direkteur-presentator bij Med-tv. “En tot verleden jaar ook zonder directe toegang tot de media. In Turkije bijvoorbeeld mogen Koerdische kranten nog altijd niet verschijnen. Dankzij de satelliet kunnen we nu voor het eerst onze volksgenoten rechtstreeks bereiken, ook in de traditioneel Koerdische gebieden in Turkije.”

Tot grote ontevredenheid trouwens van de Turkse overheid, die Med-tv liever “PKK-tv” noemt ( nvdr PKK is de separatistische Koerdische Arbeiderspartij). “Tot op heden werden er zo’n 50 personen gevangen gezet, énkel omdat ze Med-tv bekeken,” aldus Kizilhan. “Gelukkig is het in de steden waar veel schotelantennes staan makkelijker om de censor te verslaan.”

Sinds 1 oktober 1995 zendt het kanaal zes uur per dag uit. Tachtig procent daarvan zijn eigen producties. De signalen gaan van Denderleeuw naar het Belgacom-station in Liedekerke, dat ze vervolgens naar London doorstraalt waar de televisiebeelden tenslotte op de Eutelsat II-satelliet worden geplaatst.

Vanuit de studio’s in Denderleeuw worden elke dag de drie nieuwsuitzendingen van Med-tv (om 18 u.30, 20 u.30 en 22 u.40) live de ether ingestuurd. Daarnaast worden in het Globe Show Center ook een cultuurprogramma, een show en een politiek debat ingeblikt. Behalve in Denderleeuw beschikt Med-tv ook over opnamefaciliteiten in Duitsland, Zweden en Rusland.

Van de 250 personeelsleden van Med Broadcasting Ltd. zijn er zo’n 50 in België aktief. De zender is ook aandeelhouder van het Denderleeuws-Koerdische productiehuis Roj nv (kapitaal : 64 miljoen frank). Waar de financiële slagkracht van de satellietzender vandaan komt de productiekosten bedragen zo’n 2 miljoen frank per dag is onduidelijk. Volgens Kizilhan komt het kapitaal vooral van Koerdische zakenlui, aangevuld met giften en binnenkort ook… reclamegelden. Kizilhan : “Met 35 miljoen Koerden wereldwijd schuilt hier zeker een nieuwe markt.”

ILHAN KIZILHAN (MED-TV) De satelliet zet de (Turkse) censor buitenspel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content