KNOKKE

Het architectenbureau Arcas uit Knokke pleit voor meer traditionalisme in de woningbouw aan onze kust. Met het woningproject “Witte Duiven Hoeveken” voegt het de daad bij het woord.

De flatgebouwen langs de 67 kilometer lange kustlijn van ons landje staan niet meteen bekend als een toonbeeld van originele architectuur. Sporadisch kom je tussen twee mastodonten wel eens een pareltje tegen, maar het is echt zoeken.

Achter deze betonnen muur is het doorgaans iets beter gesteld met de bouwstijl. In een aantal kustgemeenten heb je nog wijken met woningen die dateren van, of refereren aan het prille begin van het kusttoerisme. Een voorbeeld daarvan is de villawijk in Knokke-Zoute die nog een groot aantal van deze “authentieke” woningen telt. U kent ze wel, de charmante villa’s met spierwitte gevels, oranje daken en meestal groen gelakt houtwerk.

Het architectenbureau Arcas uit Knokke wil deze traditionele “balnéaire” bouwstijl nieuw leven inblazen. Begin februari werd in samenwerking met projectontwikkelaar P.O.C & Partners gestart met de realisatie van het project Witte Duiven Hoeveken, een site van 59 woningen opgetrokken in deze typische stijl. Met Het Molentje (21 woningen), Het Vaartje (35 woningen) en het appartementsgebouw Casa Lena heeft het bureau al enkele projecten in dit genre op zijn naam staan, maar het jongste project is nog van een ander kaliber, zegt architect Bart Chielens.

“Dit project kenmerkt zich niet alleen door de keuze van traditionele architecturale elementen, wij trekken die aanpak ook door op stedenbouwkundig vlak. Zo zal de bebouwing evolueren van gesloten bebouwing, naar halfopen en open bebouwing.” Met een binnenplein, een boomgaard, kleine straatjes, openbare ruimten, privé-tuinen en verschillende soorten bebouwing zal Witte Duiven Hoeveken veel weg hebben van een minidorp uit vervlogen tijden.

Locatie voor het project is het domein Witte Duivenhof. De oude kasteelhoeve op dit domein wordt mee in het project geïntegreerd en staat eveneens te koop. Met uitzondering van deze kasteelhoeve zijn de verkoopprijzen – naar Knokse normen – zeker niet aan de hoge kant, vindt Chielens. “We richten ons niet naar het toppubliek, wél naar de welgestelde middenklasse. De goedkoopste woningen zullen ongeveer 8 miljoen frank kosten.” Voor die prijs krijg je een woning in een gesloten bebouwing met een terreinoppervlakte van 250 m² en een woningoppervlakte van 160m². De duurste huizen worden voor ongeveer 15 miljoen frank aan de man gebracht.

Bart Chielens is ervan overtuigd dat de neotraditionele bouwstijl die Arcas promoot het imago van Knokke als “betere badstad” ten goede zal komen. “Wie op vakantie naar het buitenland gaat, zoekt meestal naar de authentieke dorpjes. Maar ook wie zijn vakantie doorbrengt aan de Belgische kust verlangt naar een omgeving die verschilt van wat men thuis gewoon is. Mensen willen een kader dat ontspannend werkt en de fantasie prikkelt. Dat bereik je niet met architectuur uit de internationale school.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content