KLEREN VOOR DE PRESIDENT

Klanten van Arzoni uit Zellik staan vaker in het brandpunt van de actualiteit : zo onder meer president Mobutu Sese Seko en de hoge heren van het Hof van Cassatie.

Er is alvast één persoon die het vertrouwen in de Zaïrese president blijft behouden : Dirk Nevens, zaakvoerder van kledingproducent bvba Arzoni. ” Mobutu is altijd een goede klant geweest. Ook vandaag nog. En hoewel de rest van het land in een malaise verkeert, betaalt ook zijn entourage nog.”

De intieme relatie met de president startte eind jaren zestig. Dat was ook het begin van de eerste diversificatie van het bedrijf uit Zellik. Arzoni werd in 1957 opgericht en maakte aanvankelijk het klassieke, driedelige maatpak. Het werd verdeeld door 300 gespecialiseerde boetieks in België. Maar al eind jaren zestig daalde het gebruik van het maatpak ; de vrijetijdskledij kwam opzetten. En dus startte Arzoni met de fabricatie van maatpakken. De eerste klant was de Zaïrese ambassade : galakleding, militaire uniformen voor de legerleiding, kleding voor diplomaten. Ook de president liet zich een pak aanmeten in Zellik.

“De orders voor de Zaïrese ambassade waren voor ons een aanleiding om mooie pakken te maken.” Arzoni levert vandaag aan de brandweer, aan harmonieën, de politie (van agent tot hoofdcommissaris), EU-diensten, ministeries (chauffeurs, bodes, deurwaarders). “Het gaat steeds om kleine orders die zeer snel moeten worden geleverd. De gemiddelde order bedraagt tien stuks. Zoiets kan je niet uitbesteden aan lagelonenlanden. Een commissaris wordt vandaag benoemd en moet binnen de vijf dagen zijn pak hebben. De bediening gebeurt ter plaatse en snel.” Arzoni heeft daarvoor twaalf kleermakers-vertegenwoordigers in dienst, die de korpsen in het hele land bezoeken.

Ook de tientallen attributen bij de kostuums levert Arzoni, via onderaannemers. Onderscheidingen, kentekens, gradaties, kepies, brodeerwerk of legerlaarzen voert het confectiebedrijf aan. “Het is een voordeel voor de aankoopdiensten dat wij die attributen leveren. Voor ons betekent het vaak een speurtocht naar het juiste materiaal. Meer en meer zoeken we in het buitenland. Want de schakels in de ketting verdwijnen bij de Belgische leveranciers.”

In 1990 werd gestart met een nieuwe diversificatie. Het maken van toga’s voor advocatuur en magistratuur. De leden van het Hof van Cassatie worden door Arzoni gekleed. “In de toekomst is verdere specialisatie noodzakelijk,” beseft Dirk Nevens. Want het werk is sterk arbeidsintensief, al werd het aantal werknemers (75) de voorbije twintig jaar gehalveerd. De omzet van de 100 %-familiezaak bedroeg in 1995 een kwart miljard frank.

DIRK NEVENS (ARZONI) De toekomst steekt in gespecialiseerde kleding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content