KLEIN HUWT GROOT

B. Rekencentra ontwikkelde een softwarepakket voor het beheer van spoorwegterminals voor NMBS-dochter Interferry. Beide partijen commercialiseren dit pakket vanuit het economisch samenwerkingsverband Interman. Hoe regionale logistieke expertise een bedrijf internationaal de vleugels geeft.

Karel Tavernier heeft nog een zware nacht voor de boeg. TNT Worldwide Express, één van de grootste klanten van de Wommelgemse softwareontwikkelaar B. Rekencentra nv, neemt zijn nieuwe hub in Luik in gebruik. B. Rekencentra ontwikkelde voor TNT een systeem om de uitbating van de hub logistiek te ondersteunen. “Op zo’n eerste operatienacht moet je paraat staan om onvermoede problemen van het systeem op te vangen,” zegt technisch directeur Karel Tavernier.

Twee jaar geleden zocht NMBS-dochter Interferry een oplossing voor het beheer van zijn spoorterminals Zomerweg en Cirkeldyck in Antwerpen. Tavernier: “De weinige bestaande pakketten voor terminalbeheer hielden geen rekening met de specifieke wensen van een spoorgebruiker. Interferry kwam bij ons terecht omdat wij opteerden voor een sterke grafische uitwerking: de operator ziet de hele terminal inclusief de treinen en de containers op zijn scherm. Een container met gevaarlijke goederen licht rood op en door aanklikken krijg je alle relevante informatie over de aard van de lading te zien. Basisinfo over binnenkomende containers wordt via RF-terminals ( radio frequency) ingevoerd. Daarop stuurt het systeem opdrachten naar, bijvoorbeeld, de cabines van containerkranen.”

Interferry merkte op dat collega-spoorterminaluitbaters het systeem bestudeerden. Deutsche Bahn, eigenaar van 80 terminals, bijvoorbeeld liet haar belangstelling blijken. “Het basisprincipe van terminalbeheer is steeds hetzelfde, wat maakt dat een applicatie op zes maanden tijd op maat van de klant kan worden herschreven,” zegt Tavernier nog. “Dit jaar hopen wij vijf contracten af te sluiten en polsen wij op de Franse en Engelse markt. Wij hebben hiervoor samen het economisch samenwerkingsverband (esv) Interman opgericht. Interferry brengt zijn contacten in de spoorwegwereld mee en is – als opdrachtgever – eigenaar van de software. Wij hebben de kennis om dit soort programma’s te schrijven en te onderhouden in huis. Vandaar dit huwelijk.”

B. Rekencentra, opgericht in 1983, is gespecialiseerd in het ontwerpen van software op maat. De firma met 35 personeelsleden en 100 miljoen frank omzet werd opgericht door vader Charles Tavernier. Het bedrijf kreeg een stevige voet aan de grond in de luchtvaartindustrie, de toeristische wereld en de logistieke sector. Intussen zijn ook andere familieleden, waaronder zus Sylvia, de rangen komen versterken. Driekwart van de klanten situeert zich in het buitenland. Is dit nu de grote doorbraak? “Het is zonder twijfel een goede zaak. Tot op heden werkten wij vooral op projectbasis, nu beschikken wij voor het eerst over een pakket waarmee wij de markt op kunnen,” besluit Tavernier. “Onze regionaal gebonden expertise geeft ons internationaal de vleugels.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content