KLASSIEKERS

Wie het literaire meesterwerk van deze eeuw kiest, mag niet te vlug de naam van de Ier James Joyce eruitflappen. Denk ook eens aan de Oostenrijker Robert Musil (1880-1942). Wij hebben een boontje voor De man zonder eigenschappen. Uitgeverij Meulenhoff heeft de turf alvast opgenomen in haar serie Boeken van de eeuw. Het hoofdpersonage zet zich in 1913 in voor de viering van het regeringsjubileum van keizer Franz Josef I. Daarmee willen de organisatoren ook het dertigjarige jubileum van de Duitse keizer de loef afsteken. Beide vieringen staan gepland in 1918, het jaar waarin de twee monarchieën evenwel zullen instorten (Meulenhoff, 1300 fr.).

In dezelfde serie verschijnt Tsjevengoer van de Rus Andrej Platonov (1899-1951). In het stadje Tsjevengoer voeren elf lokale bolsjewieken het communisme in. Al gauw stuiten de directieven vanuit Moskou op onbegrip en controverse. Uiteindelijk blijken noch de bestuurders, noch de slachtoffers te weten wat het communisme inhoudt. In dat drama stopt Platonov een heel wereldbeeld (Meulenhoff, 798 fr.).

Tot dusver haalden slechts vier boeken de eeuwserie. De andere twee: De oorlog van het einde van de wereld van Mario Vargas Llosa (een onthutsend epos rond een messiaanse figuur in Brazilië, 998 fr.) en Het verhaal van Ferrara van Giorgio Bassani (het verzameld werk van de auteur uit Bologna, 998 fr.).

Ook Rainbow, de Amsterdamse uitgever van pockets, laat zich niet onbetuigd. Van Gabriel Garcia Marquez verschijnt Honderd jaar eenzaamheid, zijn meest gelauwerde roman, over de geschiedenis van de familie Buendia in de exotische stad Macondo (398 fr.). Zelfs De vanger in het graan van J.D. Salinger, het drama van de jongeman die zich niet wil aanpassen en verzoenen met de banaliteit, rolde opnieuw van de persen (398 fr.). In Dokter Zjivago analyseert de Moskoviet Boris Pasternak (1890-1960) het conflict tussen de intellectueel en de revolutie in een meeslepende roman over een dokter tijdens en na de revolutie (598 fr.).

Bij dit seizoen hoort ook Een kerstvertelling (1843) van Charles Dickens. Het verscheen tegelijkertijd als Pandora-pocket (260 fr.) en in een luxe versie met tekeningen van Roberto Innocenti ( Van Goor, 995 fr.). Als orgelpunt stippen we de Geschiedenis van de klassieke Italiaanse literatuur aan. Frans van Dooren belicht onder meer het leven en werk van Dante, Petrarca, Boccaccio, Machiavelli en Ariosto. Heldere uiteenzetting, exquise vorm ( Athenaeum/P&VG, 1799 fr.).

LDD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content