Klasse uit de tijden van weleer

Het Brusselse vijfsterrenpand Manos Premier is een van de mooiste hotels van het land.

Info: tel. 02 537 96 82, www.manoshotel.com

Hij heeft, net als zijn vader, zowel de Belgische als de Griekse nationaliteit: Constantin Poulgouras, de 38-jarige topman van twee hotels en een prestigieus businesscenter in het hartje van Brussel.

Constantin Poulgouras begon in 1990 voor het bedrijf van zijn vader te werken. Zijn opdracht: het hotel Manos Stéphanie uit de grond stampen, een zakenhotel dat in 1993 werd geopend en net als het hotel Manos Premier en het Business Center gelegen is aan de Charleroisesteenweg, in het centrum van de stad. In 1996 kwam de zoon aan het roer van het familiebedrijf.

Minimalisme aan het Zuidstation

Veel lieden uit de showbizz en de zakenwereld weten de familie Poulgouras te vinden, vooral in de parel van haar bedrijven: het hotel Manos Premier. De lounge van dit vijfsterrenpand is voor de trendy people van de hoofdstad een must, net zoals de rookbar met zijn kostbare houtsoorten. Anderen gaan naar het hotel Manos Premier voor de schitterende hammam met zijn oosterse accenten of het restaurant – dat behalve heerlijke gerechten ook een lichtkuur aan fijnproevers biedt.

“Ik heb economie gestudeerd. Maar wat me van meet af aan in het hotelvak aantrok, was het creëren en decoreren van een product,” vertelt Poulgouras. “Wij zijn bezig met een nieuw project in de onmiddellijke omgeving van het Zuidstation, een buurt die met de komst van de hogesnelheidstrein een heel andere allure heeft gekregen. Het wordt een klein hotel met vijftig kamers die qua stijl heel ver zullen afstaan van het Manos Premier en zijn hedendaagse barokke inrichting en het internationaal herkenbare interieur van het Manos Stéphanie en het Business Center. Het nieuwe hotel, dat volgend jaar op 1 september de deuren opent, zal niet alleen veel kleiner van omvang zijn, maar ook een warm-minimalistisch interieur krijgen.”

Herenhuis met vijf sterren

Na zijn terugkeer uit Congo, waar hij een import-exportbedrijf en een paar winkels had, betrok vader Poulgouras een appartement aan de Charleroisesteenweg. Het was de kleine Constantin die hem opmerkzaam maakte op een mooi huis dat tegenover dit appartement te koop stond.

“Met het spaargeld dat hij in die tijd had, kocht mijn vader het gebouw en vormde het in eerste instantie om tot driesterrenappartementen. Zo is Manos Premier van start gegaan. Vandaag omvat dit hotel, op één enkel adres, vier vroegere herenhuizen. Meer dan twintig jaar en een investering van 15,5 miljoen euro later, kan het hotel met vijf sterren pronken.

“Deze vijfde ster houdt zowel een voordeel als een nadeel in. De classificatie is prestigieus, maar in verhouding tot de grootte van de hoofdstad is het aanbod van vijfsterrenkamers enorm. Bovendien is het soms een bijna onmogelijke opdracht om personeel te vinden dat voldoet aan de eisen van een vijfsterrenhotel. Daarnaast heerst er in Brussel een trend om onder de prijs te werken, wat voor een hotel in onze klasse problemen oplevert. De gemiddelde prijs voor één nacht in een drie- tot vijfsterrenhotel in de hoofdstad bedraagt 127 euro op weekdagen. In Londen of Parijs ligt die prijs ruim boven de 200 euro. In tegenstelling tot de ketens hebben wij een kleine structuur: 49 kamers in het Manos Premier en 55 in het Manos Stéphanie. Voor de twee hotels hebben wij 42 mensen in dienst ( nvdr – respectievelijk 15 en 27).”

Passie voor mooie dingen

Zelfs na de verbouwingen heeft het Manos Premier zijn herenhuisuitstraling behouden: de entree is prestigieus en de receptie wordt ingeleid door een lange ontvangsthal. In alle vier de oorspronkelijke panden werden het trappenhuis en de gangen behouden. Je verwacht hier ieder moment op de gravin te botsen die vroeger in één van de vier huizen heeft gewoond. Het huidige restaurant Kolya diende vroeger als loods voor haar voertuigen.

De grote man achter de inrichting van het hotel? Dat is Constantin Poulgouras zelf. Ook al werd hij onder vaderlijke dwang econoom, zijn grootste passie vormden kunst en kunstgeschiedenis. “Ik ben dol op schilderkunst en decoratie,” zegt hij. “Schoonheid boeit mij in al haar vormen. Hier barok en cosy, modern en eigentijds in mijn eigen loft.”

Opmerkzame gasten zal de discrete aanwezigheid van de wereld der vlinders in het Manos Premier niet ontgaan. Die insecten zijn een passie voor Constantin Poulgouras. Sommige worden tentoongesteld zoals ze zijn, andere vormen het voorwerp van een abstract schilderij… “De vergankelijke schoonheid van een vlinder fascineert mij: zo’n schitterend wezentje dat voorbestemd is luttele dagen of nauwelijks enkele weken te leven. Het is schoonheid in haar lichtste, meest fragiele vorm.”

Van Patricia Kaas tot Adamo

Poulgouras is een discrete man. Patricia Kaas, Adamo, Texas, Arno, Mauranne logeren en dineren vaak bij hem. Maar hem hoor je daarover geen woord vertellen.

Trouwens, met de weelderige inrichting van het hotel Manos Premier zouden andere bazen al lang in de meest prestigieuze interieurtijdschriften of reismagazines hebben geprijkt. Welnu, de beelden van het Manos Premier zijn nog nooit ergens verschenen.

Maar nu wel!

Serge Vanmaercke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content