Klara in het Paleis

Zaterdag 29 november, van 12.30 tot 24.00 uur (ook rechtstreeks op Klara), Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel. Info: tel. 02 507 82 00

Gewenning? Allicht, maar met een beetje goede wil kan je het ook traditie noemen. Driemaal is tenslotte scheepsrecht. Waarom een popfestival nieuwswaarde heeft voor radio en tv en men een klassiek festival zoals dit zedig verzwijgt, blijft een vraag.

Klara in het Paleis (de opvolger van de Nachten van Radio 3) is aan zijn derde editie toe. Dankzij een organisatie met een stevige ruggengraat – samenwerking tussen Klara, het Paleis voor Schone Kunsten, Europalia. Italia en het Nationaal Orkest van België (NOB) – pakt Klara – dat die dag zijn derde verjaardag viert – uit met een originele ‘stunt’: drie grote orkesten van ons land, elk met hun chef-dirigent, op dezelfde dag, in dezelfde zaal. Het NOB (leiding: Mikko Franck) speelt werk van Sibelius en Ravel; deFilharmonie (leiding: Daniele Callegari) vertolkt muziek van Rossini , Martucci en Busoni; het Vlaams Radio Orkest (leiding: Yoel Levi) pakt de grootse ‘Leningradsymfonie’ van Sjosta- kovitsj aan.

Behalve klassieke is er ook hedendaagse muziek, jazz en wereldmuziek te beluisteren, voor 90 % vertolkt door artiesten van eigen bodem. Er is muziektheater door Transparant ( Enoch Arden verteld door Dirk Roofthooft); samen met Syrinx brengt Warre Borgmans een eigen versie van ‘Peter en de Wolf’. Onder de noemer ‘Voce e Notte’ zingt Nuccio Siano overbekende Napolitaanse liederen; oude muziek van een aantal ‘Italiani del Nord’ wordt vertolkt door La Calendola Amsterdam. De vier gitaristen van Quadrant exploreren de ritmiek van de Braziliaanse baixo. Kamermuziek wordt gespeeld door het Ebony-kwartet (4 klarinetten), het Kryptos-kwartet (2 violen, altviool en cello) en het Pamina-kwartet (4 fluiten). Het Vlaams Radio Koor brengt een staalkaart van componisten die leefden tussen de twee wereldoorlogen. Het contrabastrio TREsBASSE brengt hedendaagse muziek ingekleurd met tango en jazz. Jenny Spanoghe verrast met een vijfsnarige viool in werk van Schnittke, Loudi en Van Landeghem.

Dit zijn slechts highlights uit een bijzonder gevarieerd en zeer geïnspireerd programma.

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content