Kiezen uit 240 piloten voor Air Hong Kong

Er is weer hoop in de Belgische luchtvaartsector. White Wings Europe, een opleidingscentrum voor lijnpiloten, selecteert twintig piloten en 24 copiloten voor Air Hong Kong.

De luchtvaartsector herademt na 11 september 2001 en het uitbreken van de sars-epidemie. White Wings Europe, een opleidingscentrum voor lijnpiloten, ziet zijn studentenaantallen opnieuw stijgen. Maar vooral de vraag van vrachtmaatschappij Air Hong Kong om piloten en copiloten te selecteren, boezemt Gunther Baeke vertrouwen in.

“Piloten opleiden is één zaak, uitzicht op werk verschaffen een andere,” zegt Baeke, de head of training. “In het verleden klopten luchtvaartmaatschappijen voor de werving en selectie van personeel uitsluitend aan bij selectiebureaus. Maar die hebben geen professionele kennis. Air Hong Kong is de eerste maatschappij die rechtstreeks de sector aanspreekt.”

Voor Baeke, een lijnpiloot die een goede vier jaar geleden samen met Klaas Van de Sijpe White Wings overnam en herdoopte tot White Wings Europe, is dit een nieuwe uitdaging. “De voorbije jaren hebben we 300 à 400 studenten opgeleid. Dat blijft onze kernactiviteit. Maar we willen nieuwe initiatieven nemen om de negatieve sfeer rond de luchtvaart definitief te doorbreken.”

Air Hong Kong gaf White Wings Europe de opdracht om de vacatures te verspreiden en de binnengekomen CV’s te beoordelen. Niet minder dan 240 kandidaten hebben gereageerd. Op 27 april komt de top van Air Hong Kong naar België om samen met de instructeurs interviews en vliegtests af te nemen. Daarna krijgen de geselecteerde kandidaten een gespecialiseerde opleiding in Frankrijk.

“De kandidaat-piloten komen van over de hele wereld,” zegt Van de Sijpe, quality manager en medezaakvoerder. “Ze moeten vliegervaring hebben. Maar voor de functies van copiloot gaan we uit onze eigen studentenreserve rekruteren. Dat maakt de samenwerking voor ons interessant.”

Na de samenwerking met Air Hong Kong gaat White Wings Europe de kennis van zijn instructeurs en studenten ook promoten bij andere maatschappijen. “Dit eerste project is ontstaan via een instructeur die goede contacten heeft in Azië,” zegt Baeke. “Nu gaan we ook naar Europese maatschappijen toe stappen. Het is belangrijk om studenten meteen uitzicht op een baan te geven.”

Maarten Van Craen

“Piloten opleiden is één zaak, uitzicht op werk verschaffen een andere.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content