‘Kies met wie je wil samenwerken’

Young Leaders/Inspiring Mentors koppelt een jonge leider aan een topleider. Geïnteresseerd om deel te nemen? Meer informatie via info@youngleaders- inspiringmentors.eu

Lotte Meulewaeter Beleidscoördinator CLB bij GO! Onderwijs

“Het team van de Permanente Ondersteuningscel voor de Centra voor Leerlingenbegeleiding van het GO! Onderwijs bestaat uit 22 personen. Ik geef leiding aan acht mensen. Samen ondersteunen we zo’n 900 CLB-medewerkers. Bij leidinggeven vind ik authenticiteit heel belangrijk. Je moet jezelf blijven en aan mensen uitleggen waarom je een beslissing hebt genomen. Er komen besparingen op ons af. We hebben gemotiveerd waarom het belangrijk is dat niet bij ons wordt bespaard, maar we hebben geen andere diensten voor de leeuwen geworpen. Ik vind het belangrijk niet voor het eigen succes te kiezen ten nadele van anderen.”

'Kies met wie je wil samenwerken'

“Ik denk dat Mark en ik veel waarden delen omdat we allebei aan de VUB hebben gestudeerd. Engagement, maatschappelijke betrokkenheid, nieuwsgierig en kritisch zijn. Ik zocht iemand uit een andere sector als klankbord. Het heeft me gerustgesteld: de vragen waarmee wij worstelen, komen niet enkel bij ons voor.”

“Mark raadde me aan De Bourgondiërs van Bart Van Loo te lezen, omdat er veel parallellen te trekken zijn tussen de tijd van de Bourgondiërs en nu. Er staan veel voorbeelden in van hoe een idee toch anders uitdraait. Dat is herkenbaar. Daarom denk ik voortdurend kritisch na. Zelfs als je een beslissing genomen hebt die verkeerd uitdraait, is het nog niet altijd te laat. Je moet de moed hebben om bij te sturen.”

Mark De Smedt Sociaal ondernemer

“Ik ben enkele maanden geleden gestopt met mijn uitvoerende carrière (hoofd Noord & Centraal-Europa voor het hr-dienstenbedrijf Adecco Group, nvdr). Nu houd ik me vooral bezig met start-ups en ngo’s. De uitdagingen zijn niet zo heel anders dan vroeger. Het gaat om kiezen met welke mensen je wil samenwerken. Die keuze moet ik nog meer maken dan vroeger. Soms heb ik niet het vertrouwen geschonken aan iemand die het verdiende, of vertrouwde ik de verkeerde persoon. Ik zie altijd het positieve. Ik vertrouw mensen snel. Als ik zie dat mijn vertrouwen misplaatst was, neem ik het terug.”

“Er zijn allerlei soorten leiders: autocratische leiders en participatieve leiders tot verlichte despoten. Ik zie mezelf als een participatieve leider. Participatief leiderschap vraagt tijd en investering in mensen om iedereen mee te krijgen. Hoe je leiding geeft, hangt af van de situatie. Sommige mensen kun je volledig laten doen, terwijl beginnende enthousiastelingen vragen dat je hen strak begeleidt.”

“Ik lees graag biografieën. Ik heb net de nieuwste biografie van Winston Churchill gelezen. Het staat vast dat de Tweede Wereldoorlog zonder zijn uitmuntend leiderschap anders was gelopen. Hij bleef kalm onder stress, durfde beslissingen te nemen, ook als er hoge kosten aan verbonden waren. Toch hebben zulke leiders ook een negatief kantje. Niemand is perfect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content