‘KIES JE GEVECHT’

“Ik ben iemand die veel wil hervormen, en liefst tegelijkertijd”, analyseert Wouter Dewulf (41) zichzelf. Maar de topman voor België, Luxemburg en Frankrijk van de milieugroep Van Gansewinkel leerde al snel dat dit niet noodzakelijk de beste aanpak is.

“Mijn eerste werkgever, British Airways, werkte met een systeem van mentoren. Achteraf bekeken, is het misschien het beeld dat een kuikentje heeft dat net uit een ei komt, maar mijn eerste mentor, purchasing manager Julie O’Clery, was echt een fantastische dame. Ze werkte later nog bij Goldman Sachs, en inmiddels biedt ze via haar eigen trainingsbureau productiviteitsprogramma’s aan. Ik heb nog geregeld contact met haar. ‘ Choose your battle‘, zei ze me.”

Dat advies neemt Dewulf sindsdien ter harte, en hij geeft het ook door aan zijn medewerkers. “Ik probeer altijd keuzes te maken: hier ga ik voor, dit pak ik eerst aan, en de rest moet dan maar eventjes wachten. Ook op kleine schaal pas ik dat advies nog dagelijks toe, want ik kom redelijk vaak op de vloer. Eigenlijk heb ik zelfs geen echt bureau, het is eerder een vergaderzaal. Wanneer ik in een van onze zowat dertig vestigingen ben, sla ik de opmerkingen en suggesties van mijn medewerkers op. Soms kan je dadelijk antwoord geven, maar meestal is het beter even te analyseren, en dan te selecteren welke thematiek we best eerst aanpakken.”

Daarbij hanteert Dewulf ook een andere tip van O’Clery: ‘ No responsability without authority‘. De decentrale structuur van Van Gansewinkel, waar de directeurs van de vier regio’s die onder zijn bevoegdheid vallen, en de managers van de vestigingen, veel slagkracht hebben, past perfect in dat stramien. Maar ook als bedrijf moet je een battle durven te kiezen. “Onze topprioriteit nu is de integratie van Veolia. We kozen ervoor om niet quick and dirty te werk te gaan, maar vestiging per vestiging aan te pakken. Als mijn medewerkers me vier problemen voorschotelen, vraag ik ook dat ze me zeggen welk volgens hen het belangrijkste is, of het meest haalbare om op korte termijn resultaat te boeken.”

TOPLUI GEVEN RAAD. Advies krijgt u elke dag. Gevraagd en even vaak ongevraagd. Wat onderscheidt goede en slechte raad van elkaar? Topmensen bekennen aan Trends welk advies hun carrière in de juiste richting stuwde. Deze week: Wouter Dewulf.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content