Keurig en kleurig

Een jaar van prijsdalingen heeft kleurenprinten in ieders bereik gebracht.

U wil in kleur printen ? U heeft geen behoefte aan de topkwaliteit van een reproshop ? Dan kan u bij de inkjetprinters terecht. Per jaar gaan er daarvan volgens marktleider Hewlett-Packard in ons land ruim 200.000 over de toonbank. Voor de kosten hoeft u het niet te laten. Wie zich de prijzen van een paar jaar geleden herinnert, wrijft zich de ogen uit. De kleine inkjetprinters beginnen nu in de orde van 7000 tot 8000 frank. Voor 10.000 frank heeft u kleur “in optie” en voor enkele duizendjes meer een echte kleurenprinter. Kleur “in optie” is een halfslachtige oplossing. U koopt dan een printer met één inktkop, die u ook met een kleurenvulling kan gebruiken. De afdruk is in dat geval ondermaats omdat zwart en grijs uit de hoofdkleuren worden samengesteld en aan de bruinige kant eindigen.

Echte kleuren-inkjetprinters, zoals de Canon BJC-4100 of HP 850C, hebben twee reservoirs één voor kleur, één voor zwart en lijden niet aan dit euvel. Het succesnummer in deze categorie, de HP 850C, die volgens HP zo’n 20 tot 25 % van hun inkjetprinter-verkoop uitmaakt, kostte een jaar geleden nog 33.000 frank, nu 19.900. Dat zijn richtprijzen, de winkelprijzen liggen gewoonlijk nog 20 % lager. De 850C wordt deze zomer trouwens afgelost door de 820 cxi die officieel… 16.830 frank zal kosten. Epson, voorheen de marktleider in matrixprinters, legt HP het vuur aan de schenen met zijn piëzo-elektrische Stylus Color II ( ), die nu voor een kleine 13.000 frank in de einde-reeksaanbieding staat. Ook Lexmark doet inspanningen om zich stevig in de inkjetprinter-markt te hijsen.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een inkjetprinter ?

KWALITEIT.

Kies voor een machine met twee koppen (kleur én zwart) en vervolgens voor een hoge resolutie. Die kan variëren van 300×300 punten per duim (dpi) voor oudere modellen tot 720×720 voor Epson en sommige types van Canon. Een hogere resolutie geeft over het algemeen betere grafische prestaties, een scherpere tekstafdruk en de mogelijkheid om kleinere fonts te drukken. HP heeft een 600×300 dpi resolutie in kleur (600×600 in zwart), maar weet dat met zijn Color RET-software goed te verbergen en komt nu net als Epson met nieuwe inkten. De verschillen in afdrukkwaliteit tussen modellen zijn groot.

INKTVERBRUIK.

Zijn de printers in prijs gedaald, dat geldt niet voor de inkt. De modeleigen vullingen van al deze printers zijn nauwelijks aan prijsconcurrentie onderhevig. HP-inkjetvullingen, bijvoorbeeld, kosten 800 tot 1200 frank in de kleinhandel. In mei berekende Computer Magazine dat een blad tekst met 5 % vulling op gewoon A4-papier 0,83 frank kost met een HP DeskJet 660C en een paginagrote kleurengrafiek op “glossy” A4 in “best mode” volle 56 frank. “Vullingen zijn een echte money maker voor HP. Ook voor de dealer,” stelt product manager Alexandra Chaw van Computer 2000, één van de distributeurs van HP. Inktverbruik, zo wijst een test van Cnet ( ) uit, varieert enorm volgens het model. Het zuinigste type (Epson Stylus Pro) doet het vier keer beter dan de kwistigste (Apple StyleWriter 2500). Marktleider HP eindigt in deze test met een HP 855Cse als tweede. Een detail : bij inkten die niet waterproof zijn, maakt een drup water meteen een knoeiboel van uw blad. Het is maar dat u het weet.

PAPIER.

Alle inkjetprinters drukken op transparanten. Voor het overige is gewoon papier bruikbaar, maar de resultaten zijn niet altijd goed (in de Cnet-test viel de helft door de mand). Het speciaal behandeld papier dat voor de nodige centen bij de fabrikant te krijgen is, presteert beter.

WACHTEN.

Waar niet-ingewijden zich nog wel eens op verkijken, is op de duur van kleurenprinten. De intelligentie van de goedkope inkjetprinters is zeer beperkt. Het werk gebeurt in de pc via driversoftware die met de printer wordt meegeleverd. Hoe hoger de resolutie, hoe hoger ook de belasting voor de pc.

Wat in de verkoopcatalogus staat opgegeven als “ppm” (aantal bladzijden per minuut) is wat de machine mechanisch aankan. In de praktijk moet u dat getal delen door twee of drie voor typische tekstafdrukken. De drukduur voor kleur hangt van tal van factoren af, maar is altijd enorm. Voor één bladzijde kleur rekent u bijvoorbeeld tien tot dertien minuten voor een HP 850C, nog wat meer voor de goedkopere HP 660C.

Gelukkig hoeft u niet zo lang te wachten voor u (onder Windows 3. x) met ander werk kan doorgaan op uw pc. Bij de meeste teksten heeft u de machine enkele seconden na het geven van het printcommando al weer voor iets anders ter beschikking. Bij kleurenafdrukken in bitmap-modus kan dat oplopen tot één of twee minuten.

Wie kleur én tempo nodig heeft, blijft op zijn honger zitten.

BNL

Wordt vervangen door de Stylus Color 500 met een verwachte straatprijs van 15.990 frank, incl. BTW. http://www.cnet.com/Content/Reviews/Compare/Inkjet/

DE NIEUWE HP 870CXI, GROTERE BROER VAN DE 820CXI. Ondersteuning voor alle besturingssystemen, netwerkklaar, 8 ppm en een snellere processor. Alles voor een luttele 20.400 frank excl. BTW.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content