KAPERS

WIE IS WIE ?

Vorig jaar wees marktonderzoeker Andersen Consulting er al op in een lijvig rapport voor de Europese Commissie : het aandeel van elektronisch uitgeven nu zo’n 1 tot 3 % van de totale uitgeversomzet zal stijgen. En er zal geld worden verdiend op abonnementen, advertenties en transacties, niét op de basisdiensten.

Vooral het innen van commissies op de verkoop van producten en diensten via de website, oogt volgens de studie veelbelovend, maar dan moet de uitgever voorzien in een mogelijkheid tot veilig elektronisch betaalverkeer. Met andere woorden, Belgium Online ( BOL) past(e) wonderwel in dit plaatje. Al zijn er ook kapers op de kust.

Zo is er Planet Internet ( PI), een dochter van het Nederlandse KPN Multimedia, dat in oktober 1996 met de Gevaert-holding van VUM-topman André Leysen een Belgisch filiaal oprichtte. PI maakt gebruik van het Nederlandse betaalproduct I-Pay. Het wil in ons land “Vlaamse inhoud” op het Internet brengen en een lokaal netwerk van inbelpunten uitbouwen. PI sloot hiervoor een samenwerkingsakkoord met de telecomoperator Unisource.

De Vlaamse Uitgeversmaatschappij ( VUM) zélf uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk is via de innovatievennootschap Sydes actief in webbouw en -consulting. In augustus ’96 nam ze een 80 %-belang in Icon, dat de drukbezochte toeristische site “Flanders Coast” uitbaat.

Uitgeversbedrijf Tijd, partner in BOL, haalde expertise binnen in de bouw van complexe websites op basis van omvangrijke databanken. Het kocht via de dochter TES 66 % in de Brusselse webbouwer Net. it. be.

Concentra, een andere BOL-partner, verwierf 27 % van de aandelen van NetVision, een bedrijf actief in Internetbeveiliging.

“Outsider” Walter De Brouwer van Riverland bekend van de (intussen verkochte) informaticabladen Computer Magazine en CM Corporate nam vorige zomer GuideLine over, een bedrijf dat adressen en profielen van Belgische bedrijven en topmanagers op het Net aanbiedt. Riverland is ook actief in Ping dat 20 % van de particuliere Internetmarkt in België bedient en ontwikkelt Web-toepassingen met het Amerikaanse Medialab in Boston.

Belgacom, dat 51 % van het Internet-bedrijf Skynet bezit, schuift niet onder stoelen of banken dat het tegen ’98 de grootste service provider van België wil worden.

Het bankennetwerk Isabel ten slotte, waarmee BOL aanvankelijk in zee wilde, kijkt de kat uit de boom. Voorlopig zijn de transacties er nog belangrijker dan de pure “inhoud”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content