Kampioen in sport

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wie livesportverslaggeving zegt, zegt EVS. Ondanks de Wereldbeker voetbal kan het aandeel een opkikker gebruiken.

EVS Broadcast Equipment heeft een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving. De XT3-hardware van EVS staat bekend als het snelste, betrouwbaarste en meest gebruikte platform voor liveproducties. De Luikse onderneming haalt daardoor omzetpieken in jaren dat er grote sportevenementen plaatsvinden, want dan kan ze heel wat extra materiaal verhuren.

EVS is het premiummerk in de sportbusiness, waarvan het een derde van de wereldmarkt in handen heeft. Door die ijzersterke positie kan het zeer hoge winstmarges realiseren. Het nadeel is dat die branche met ongeveer 350 miljoen euro niet megagroot is. Naar verwachting zal de markt tegen 2016, het jaar van de Olympische Spelen in Rio, met slechts 2 à 3 procent per jaar groeien. EVS kan zijn marktaandeel dus moeilijk nog spectaculair uitbreiden. Daarom probeert EVS al enige tijd marktaandeel te winnen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is vier keer groter (1,3 miljard euro), maar voorlopig heeft de Luikse groep slechts 2 procent ervan kunnen inpalmen. In dat segment, dat met ongeveer 3 procent per jaar groeit, heeft ze wel nog een ruime progressiemarge. EVS heeft daarnaast ook een belang van 41,3 procent in het Luikse dcinex, de Europese marktleider in digitale cinema (35 % marktaandeel in Europa).

2013 was een jaar zonder megasportspektakel, en dus met een lagere omzet en een beduidend lagere winst. EVS haalde een omzet van 129,1 miljoen euro, of 6,4 procent minder dan de recordomzet van 2012 (137,9 miljoen euro). De bedrijfswinst (ebit) kwam uit op 48,4 miljoen euro (-20,9 %, tegenover 61,2 miljoen euro in 2012) en de nettowinst op 34 miljoen euro (-18,7 %, tegenover 41,7 miljoen euro in 2012, of 2,52 euro per aandeel in plaats van 3,10 euro). Omdat EVS in de oneven jaren zonder groot sportevenement volop blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling om zijn technologische superioriteit te behouden, viel de ebit-marge terug van 44,4 naar 37,5 procent. EVS is een stevige dividendbetaler. Voor het boekjaar 2013 keerde het een brutocoupon van 2,16 euro per aandeel uit. Dat stemt overeen met 85 procent van de nettowinst en levert een dividendrendement van 5,6 procent op.

Het aandeel van EVS maakte in november vorig jaar een eerste uitschuiver, nadat de nieuwe CEO Joop Janssen zich voorzichtig had getoond voor 2014. Daarna herstelde de koers. Onlangs volgde een nieuwe uitschuiver, na tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal. EVS is niet meer het forse groeiverhaal van enkele jaren geleden, maar het blijft een zeer rendabele onderneming met een unieke marktpositie. Bovendien levert het een stevig dividendrendement op. Om die reden vinden we het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content