Jos Nijns (51) Heeft al een goede stoel, nu nog een overname

Is: Financieel directeur Agfa Healthcare

Vrije tijd: verre reizen, vrienden, gezin, tennis

Jos Nijns is weldra een jaar aan de slag als financieel directeur bij Agfa Healthcare, de specialist in IT-systemen voor ziekenhuizen en een pijler van Agfa-Gevaert. Nijns stapte over van het ICT-bedrijf Real Dolmen en heeft zich dat niet beklaagd. Alleen nog even de balans werk-privé finetunen en een fikse overname om de tanden in te zetten. Dan is het plaatje compleet voor de 51-jarige Limburger, die dankzij zijn nieuwe stoel ook de rugproblemen bijna achter zich heeft gelaten.

“Ik ben tevreden dat ik de stap heb gedaan. Ik had behoefte aan verandering. De dimensie is hier ook groter. Ik ben terechtgekomen in een sterk financeteam van zowat 200 man wereldwijd. En ik werd tamelijk snel geaccepteerd.”

JOS NIJNS (AGFA HEALTHCARE). “Niet direct, maar mijn vorige bedrijf was een uitgesproken IT-bedrijf, terwijl hier ook wel IT is, maar imaging (beeldvorming) toch nog 60 procent van de business is. Er waren dus vragen over hoe sterk ik mij zou interesseren in die imaging business. Maar alles is goed verlopen. Ik heb er totaal geen verdienste aan, maar sinds ik hier ben, gaat het met Agfa steeds beter. We kunnen weer winst rapporteren, de aandelenprijs is fors hoger dan toen ik begon en de schuldenpositie is serieus verbeterd. Dat laat de firma toe weer acquisities te doen. Er zijn er al aangekondigd, maar spijtig genoeg bij Agfa Graphics en daar kijk ik met enige jaloezie naar.”

Wat was het hoogtepunt het voorbije jaar?

NIJNS. “Een professioneel hoogtepunt zou er zijn geweest indien we een grote acquisitie hadden gedaan of gegroeid waren. Healthcare loopt goed, we hebben een bedrijfsresultaat van 10 procent (op de omzet) en een kasstroom van 15 procent. Dat is een heel gezonde divisie, maar spijtig genoeg is er nog geen groei. Weer groeien is de grote uitdaging.”

Christian Reinaudo, uw baas bij Agfa Healthcare, is sinds april ook CEO van heel Agfa-Gevaert.

NIJNS. “Ik had liever gehad dat hij iets langer voltijds aangebleven was bij Agfa Healthcare. Ik zat in het kantoor naast hem en kon snel bij hem binnenspringen om bij te praten of te overleggen. Dat is nu wat moeilijker omdat hij elders zit en ik een afspraak moet maken. Ongelofelijk hoeveel energie die man kan opbrengen. Hij doet twee jobs en heeft zich geëngageerd om dat minstens een jaar te doen. Bij mijn weten komt er geen nieuwe baas. Waarom hij dat wil combineren? Misschien omdat Healthcare in het begin zijn zorgenkind was dat hij er weer bovenop heeft geholpen.”

Wat hebt u over uzelf geleerd?

NIJNS. “Ik ben niet meer van de jongste en al vaker van firma veranderd, maar ik was aangenaam verrast dat ik nog altijd gemakkelijk aanvaard wordt en me kan inwerken en aanpassen. En misschien ben ik toch een meer operationele financieel directeur dan ik dacht. Ik werd er in ieder geval al meermaals op gewezen dat ik meer operationeel ben dan mijn voorgangers. Ik vind inderdaad plezier in projecten en verandering. Ik houd niet zo van routine.”

Is er een impact geweest op uw privéleven?

NIJNS. “Ik zat bij RealDolmen in een meer comfortabele positie. Ik kende de business en cijfers door en door. Nu zijn mijn werkdagen langer. En dat terwijl mijn vrouw zelf een drukke handelszaak heeft. Ondertussen maak ik ook meer tijd vrij voor mijn moeder. Mijn vader is vorig jaar overleden. In die zin is het een moeilijk en bewogen jaar geweest. Maar ik geloof niet in elke dag vele uren kloppen en ik probeer de balans weer te vinden. Ik ben ook weer met sport begonnen, met tennis. Dat is iets dat ik met mijn vrouw samen kan doen, zodat we toch wat tijd samen doorbrengen.”

U had nochtans rugproblemen. Gaat het dan beter?

NIJNS. “Veel beter. Ik vermoed dat het iets te maken had met de kwaliteit van de stoel waar ik op zat bij Real Dolmen.” (lacht)

Be.L.

“Weer groeien is de grote uitdaging”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content