Jos Destrooper (39) Alle hens aan dek

Is: corporate director finance & hr bij Lotus Bakeries

Vrije tijd: familie, hardlopen, amateurvoetbal in ploeg met Leuvense studiegenoten

Jos Destrooper kreeg een jaar geleden de functie van financieel directeur bij Lotus Bakeries op zijn bord. Voorheen was Destrooper al personeelsdirecteur bij de beursgenoteerde koekjesfabrikant in het Oost-Vlaamse Lembeke.

JOS DESTROOPER (LOTUS BAKERIES). “Het was in de eerste plaats een heel druk jaar. In human resources ben ik een stuk minder met het operationele bezig geweest. Toch veel minder dan ik aanvankelijk had gedacht. We hebben in dat departement enkele verschuivingen en een bijkomende aanwerving gedaan, waardoor ik een aantal operationele taken kon delegeren. De eindverantwoordelijkheid ligt wel nog altijd bij mij. Dat gaf me de gelegenheid om me helemaal onder te dompelen in de wondere wereld van finance. Samen met het team hebben we het voorbije jaar onder andere keihard gewerkt aan managementrapportering en treasury.”

Enkele weken geleden kondigde u een investering aan van 27 miljoen euro in de vestigingen in Lembeke en Oostakker. Heeft de crisis geen vat op Lotus Bakeries?

DESTROOPER. “Speculaas is een van de pijlers van ons bedrijf. Momenteel draait de fabriek in de week continu, naast een beperktere weekendploeg. Indien de groei aanhoudt, dan kunnen we met de huidige installatie al over twee jaar de bestellingen niet meer volgen. Daarom hebben we beslist om te investeren in de uitbreiding. Oostakker is een ander verhaal. Gebak is een apart metier en daarom willen we investeren in een gespecialiseerde fabriek. Zo verhuist op termijn de productie van frangipane volledig van Lembeke naar Oostakker.”

Een investering van 27 miljoen euro is aanzienlijk voor een bedrijf dat vorig jaar een omzet realiseerde van 261,1 miljoen euro.

DESTROOPER. “Dat is inderdaad zo, maar u mag niet vergeten dat we die investering over drie jaar spreiden. In principe moeten we deze investering kunnen financieren met de recurrente cashflow. Bovendien zijn er nog mogelijkheden, want ten opzichte van de kasstroom is de netto financiële schuld niet zo hoog.”

De uitbreidingsplannen betekenen ook de aanwerving van een twintigtal personen. Vindt u die gemakkelijk?

DESTROOPER. “Het is misschien een cliché, maar elke aanwerving is moeilijk. Of het nu om een kaderlid of om een productiearbeider gaat, elke persoon is belangrijk. We gaan heel zorgvuldig te werk en kijken of de mensen passen in de cultuur en waarden van Lotus Bakeries. Door het onverwachte succes van de speculaaspasta hebben we in korte tijd veel aanwervingen gedaan in Lembeke. De voorbije jaren was het dan ook regelmatig alle hens aan dek bij human resources. Gelukkig zal het nog even duren vooraleer de nieuwe installaties klaar zijn. Daardoor kunnen we ons zorgvuldig voorbereiden op de nieuwe aanwervingen.”

“Elke aanwerving is moeilijk”

DVT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content