Jong blijf je met collageen

© Getty Images/iStockphoto

De trend van de collageendrankjes komt overgewaaid vanuit de Verenigde Staten naar Europa. De producenten claimen dat die de huid van binnenuit verstevigen en rimpels vermijden.

Ouder worden met een strakke huid

Producten met collageen zijn al enkele jaren populair om de huid te verstevigen. Collageen is een lichaamseigen eiwit dat in het bindweefsel van de botten, de bloedvaten en de huid zit. Door die stof behoudt de huid haar stevigheid en elasticiteit. De menselijke huid vernieuwt zich continu. Het lichaam van jonge mensen maakt voldoende collageen aan om dat tempo bij te houden en de huid strak te houden, maar vanaf dertig jaar neemt de natuurlijke productie van de stof af. Dat doet de huid verouderen, met rimpels en verslapping tot gevolg.

Fijner dan gelatine

Mensen willen vermijden dat hun huid verslapt en dat ze rimpels krijgen. De wetenschap moet de natuur daarbij een handje helpen. Het collageen dat in veel cosmeticaproducten zit, wordt gewonnen uit de beenderen van dieren en vissen, of uit planten. Collageen lijkt een beetje op gelatine – een bestanddeel dat ook uit beenderen wordt gehaald – maar het is een meer verfijnde substantie.

Sinds enige tijd komen behalve cosmetica ook almaar meer drankjes met collageen op de markt, die al dan niet worden gemaakt op basis van poeders. De producenten claimen dat die de huid van binnenuit verstevigen. Die collageendrankjes zijn vooral populair in de Verenigde Staten en Azië, maar ze komen ook overgewaaid naar onze contreien.

10 gram per dag

Hebben collageendrankjes echt voordelen voor de gezondheid? De Brusselse dermatologe Hélène Binet stelt dat het collageen dat mensen in crèmevorm aanbrengen, niet doordringt in de huid, omdat de moleculen te groot zijn. “Maar van de vloeibare vorm van collageen is wel bewezen dat de stof onder bepaalde voorwaarden in de huid wordt opgenomen. Studies tonen een zekere effectiviteit aan, op voorwaarde dat je 10 gram collageen van marineoorsprong per dag inneemt. De moleculen moeten ook gesplitst zijn, zodat het lichaam ze kan opnemen.”

Websites moedigen het dagelijks gebruik van collageendranken aan, maar dat heeft volgens Hélène Binet weinig nut. “Over het algemeen adviseren we een kuur van een tot anderhalve maand, waarop een pauze van drie maanden volgt. Daarna doen we weer een kuur.”

Europa volgt Amerika

De ervaring van Hélène Binet is dat Belgische vrouwen toch nog de voorkeur geven aan crèmes met collageen. In de Verenigde Staten staan de consumenten veel meer open voor collageendrankjes, in hun zoektocht naar de eeuwige jeugd. Amerikaanse producenten zijn bovendien veel agressiever in hun marketing. Ook in Zuid-Korea zijn collageendranken in opmars, maar daar is de marketing minder schreeuwerig. Het land exporteert ook minder collageenproducten dan de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten, Canada, Australië en Zuidoost-Azië zijn met hun verouderende bevolking grote markten voor collageensupplementen. In Afrika en Zuid-Amerika is de belangstelling klein. Europa zit daartussenin. Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn de grootste afnemers.

Fillers drinken helpt niet

Zijn er nog andere vormen van vloeibare cosmetica? Er zijn testen gedaan met fillers, die normaal gesproken worden geïnjecteerd in huidrimpels. Ook daarvoor wordt gebruikgemaakt van een stof die in het menselijk lichaam voorkomt, maar uit testen is gebleken dat de vloeibare versie ervan na inname niet doordringt tot in de huid. Volgens dermatologe Hélène Binet vernietigen de maagenzymen en de maagzuren dat bestanddeel tijdens het verteringsproces.

90 procent

van de collageengebruikers in België zijn vrouwen. In de Verenigde Staten is dat de helft.

6,7 miljard

euro zou de markt voor collageensupplementen waard zijn. Over vijf jaar zou die in de Verenigde Staten alleen al goed zijn voor meer dan 5 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content