Jong België is er klaar voor

Vandaag begint het seizoen 2015 in de European Challenge Tour, met de Open van Madeira. Drie Belgische profspelers komen dit jaar aan de afslag van het circuit: Hugues Joannes uit Nijvel, Pierre Relecom uit Waterloo en de Limburger Christopher Mivis. De Mechelaar Kevin Hesbois zal een paar toernooien spelen.

De Challenge Tour is de tweede afdeling van de Europese golfsport. Het is vooral een springplank voor toekomstige kampioenen. Op de erelijst staan klinkende namen als de Deen Thomas Bjorn, de Zweed Henrik Stenson en de Italiaan Edoardo Molinari. Nicolas Colsaerts en Thomas Pieters namen ook deel aan het kam- pioenschap. “Als je naar de Europese Tour wilt, is de Challenge Tour een etappe die je niet kunt overslaan”, zegt Hugues Joannes. “En het niveau stijgt elk jaar.”

De beste vijftien spelers in het eindklassement krijgen automatisch een plaats in het Europese circuit. Er staat dus heel wat op het spel. “Vorig jaar eindigde ik 35ste”, zegt Joannes. “Deze keer hoop ik hoger te finishen. Ik heb tijdens de winter zeer hard gewerkt met mijn coaches Christian Titlefsen en Jérôme Theunis, en mijn fysieke trainer Eric Houben. Ik ben er klaar voor.”

Dat vinden ook Pierre Relecom (29) en Christopher Mivis (26). Relecom won vorig jaar in Zwitserland zijn eerste toernooi, Mivis is heel ambitieus. “Om de kosten te drukken, reizen we heel vaak samen”, vertelt Joannes. “We helpen elkaar. En we hebben hetzelfde doel: zo vlug mogelijk het hoogste niveau bereiken.”

Een seizoen in de Challenge Tour kost ongeveer 40.000 euro aan verplaatsingen, hotels en eten, terwijl het prijzengeld een stuk lager is dan in de European Tour. Het is dan ook niet gemakkelijk het budget rond te krijgen. Joannes: “Gelukkig kunnen we rekenen op een aantal sponsors en een eventuele bonus van de federatie. Maar we investeren vooral in onze toekomst.”

Als ze slagen, krijgen ze de kans van hun passie hun beroep te maken, zoals Colsaerts en Pieters hen dat voordeden. Lukt het niet, dan kunnen ze nog in een heel andere branche aan de slag. Joannes combineerde zijn studie en golf aan de Universiteit van Lamar in Texas, waar hij een MBA in Finance, Economics en Business Administration behaalde. Pierre Relecom studeerde af in Solvay als handelsingenieur en behaalde ook een master in de financiën. Maar voorlopig denken ze beiden alleen aan golfen.

De Challenge Tour komt van 11 tot 14 juni naar België voor de KPMG Trophy op de Golf van Pierpont. Ook de jonge Belgen komen er uiteraard aan de afslag.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content