JOBS BIJ DE VLEET

Ja natuurlijk, Belgische werknemers zijn duur. Maar bij het Turnhoutse Van Genechten-Biermans wordt dat gecompenseerd door een hoge productiviteit.

Van 475 naar 630 werknemers, in nauwelijks drie jaar. En met daar bovenop een investering van 940 miljoen frank tot het jaar 2000. De nv Van Genechten-Biermans is in Turnhout uitgegroeid tot één van de belangrijkste verschaffers van nieuwe jobs.

“De markt van het karton wordt gekenmerkt door fusies en overnames. Dus groeien wij mee met onze klanten,” duidt marketingdirecteur John de Somer de noodzaak tot toenemende expansie. “Maar bovendien groeien wij sneller dan de wereldkartonmarkt.” De vestiging in Turnhout kon in 1998 alweer 500 miljoen frank meer omzet in één jaar neerzetten, en sloot het boekjaar met 3,8 miljard frank omzet.

De 940 miljoen frank investeringen worden gespreid over de jaren 1997 tot en met 2000. In zowat alle afdelingen wordt vers geld gepompt: de prepress, de drukkerij en de afwerkingsafdeling worden gemoderniseerd, de productiecapaciteit wordt verhoogd, ook ecologisch en ergonomisch gaat Van Genechten-Biermans erop vooruit. “Voor de verwerking van afvalwater en de recuperatie van de snippers worden zware inspanningen geleverd,” beklemtoont John de Somer. “Door onze stijgende verkoop zijn we bovendien verplicht ons machinepark intensiever te gebruiken. Om de flow beter op te vangen werd productieruimte bijgebouwd.”

Met de investeringen trekt Van Genechten-Biermans de lijn door van de vernieuwingen van het voorbije decennium. In april 1997 bijvoorbeeld werd al van een drie- naar een vierploegenstelsel overgeschakeld. De benutte machinetijd klom van 108 naar 144 uur per week, honderd nieuwe mensen konden aan de slag. “Gespecialiseerde werknemers vinden is voor Van Genechten-Biermans geen sinecure,” waarschuwt John de Somer voor de krapte op de arbeidsmarkt. Maar de Belgische hoge loonkosten zijn geen rem voor bijkomende aanwervingen. “De productiviteit in Turnhout is één van de hoogste in Europa.”

Van Genechten Holding, in handen van een familiale industriële groep, heeft filialen in Brussel, en voorts in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Polen. De geconsolideerde omzet bedraagt 14 miljard frank, waarvan 2 miljard voor rekening van het speelkaartenbedrijf Carta Mundi. Door de diverse acquisities, vooral in de jaren negentig, groeide Van Genechten Holding uit tot de Europese nummer twee in vouwkarton. Jaarlijks verwerkt de groep meer dan 200.000 ton karton. “Overnames zijn vandaag geen prioriteit meer,” weet John de Somer. “We hebben vandaag een voldoende kritische omvang bereikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content