Jo Vander Schueren heeft er zijn eerste jaar op zitten als general manager van SecureLink België, de lokale afdeling van de gelijknamige Belgisch-Nederlandse specialist in netwerkinfrastructuur en IT-beveiliging. Het jaareinde was hectisch, want in december werd het bedrijf overgenomen door Investcorp, een internationaal durfkapitaalfonds.
“De instap van Investcorp gebeurt om de internationale expansie van de groep te ondersteunen”, zegt Vander Schueren, die in 2003 een van de eerste werknemers was van SecureLink. “De overname heeft weinig impact op de Belgische afdeling, en zeker niet op de strategie. Onze roots liggen in de verkoop van cybersecurity- & data-infrastructuuroplossingen en de integratie daarvan bij klanten. De afgelopen jaren zijn onze diensten fors uitgebreid en die worden nog belangrijker. We willen evolueren naar een verhouding in de omzet van 60 procent uit diensten en 40 procent uit de verkoop en integratie van onze oplossingen.”
Is dat realistisch?
JO VANDER SCHUEREN. “Absoluut. De IT-infrastructuur wordt complexer en bedrijven worden almaar meer afhankelijk van IT. Dat proces is al jaren bezig en daardoor is SecureLink al een echte dienstenleverancier. We doen meer dan infrastructuur verkopen en die integreren. Ook nadien spelen we een belangrijke rol in het onderhoud en de ondersteuning. 40 procent van onze omzet komt nu al uit diensten. Daarom breiden we ook dat aanbod uit. Ons Security Operation Center in Nederland is een paradepaardje. Van daaruit waken we 24 op 24 uur over de veiligheid van de IT-infrastructuur van de aangesloten klanten.”
Kan SecureLink zich daar wel voldoende mee onderscheiden? Zelfs Deloitte en andere grote consultants hebben zo’n center.
VANDER SCHUEREN. “We onderscheiden ons dankzij onze technologische achtergrond. Er is een zeer grote wisselwerking tussen de traditionele business en de nieuwere diensten. Andere spelers hebben een meer theoretisch perspectief, wij staan nog elke dag met onze voeten in de praktijk.”
Hoe zijn de diensten nog versterkt?
VANDER SCHUEREN. “We werken toe naar een totaalaanbod. Niet alleen verkoop en ondersteuning, maar ook de verhoging van bewustzijn in een bedrijf, de uitvoering van controles, audits en risicoanalyses. Zo spelen we in op een evolutie in de markt. Het topkader en de raad van bestuur bij bedrijven vinden cyberveiligheid nu een absolute prioriteit. Vroeger lagen enkel de IT-departementen er echt van wakker.”
Cyberveiligheid is dus een groeimarkt.
VANDER SCHUEREN. “De markt groeide vorig jaar met ongeveer 10 procent. SecureLink is in België met een kwart gegroeid tot een omzet van 35,5 miljoen euro. We nemen nog altijd marktaandeel. De hele groep haalde een omzet van 75 miljoen euro in 2015. België heeft nog veel potentieel. Dit jaar willen we hier boven 40 miljoen omzet komen en van 100 naar 122 medewerkers groeien. Vorig jaar hebben we twintig nieuwe functies ingevuld, waaronder een verantwoordelijke voor Franstalig België.
“Het kantoor barst uit zijn voegen, op termijn denken we aan een vestiging in het Gentse. De permanente files in België maken het niet altijd gemakkelijk, maar we kunnen onze medewerkers toch nog een goede balans tussen werk en privé aanbieden. Het is niet gemakkelijk om de juiste mensen te vinden, we leiden zelf veel afgestudeerden op. Talent vinden en behouden blijft ook dit jaar de voornaamste uitdaging.”
S.F
“De IT-infrastructuur wordt complexer en be-drijven worden almaar meer afhankelijk van IT”