Jeff Bezos wordt echt geen bankier

Pedro Matthynssens

VEEL BANKEN en verzekeraars getuigen van een soort hoogmoed. Ze denken dat het de ambitie is van technologiebedrijven als Amazon om een financiële instelling te worden en hen op termijn volledig te vervangen.

Zal Amazon banken en verzekeraars overbodig maken? Nog in geen honderd jaar. Waarom zou Amazon plots kiezen voor de strenge regulering waaraan de financiële sector is gebonden? Banken en verzekeraars worden op de beurs bovendien gewaardeerd tegen gemiddeld slechts 20 keer hun winst, terwijl dat bij Amazon 91 keer de winstwaarde is.

UITERAARD HEEFT de topman van Amazon ambities om een steen te verleggen in de wereldwijde financiële wateren. Maar hij doet het wel op zijn manier, net zoals hij eerder al de retailrivier voorgoed van koers veranderde.

Bezos is een kampioen in tegen-intiuïtief denken. Hoe deel ik mijn technologische innovaties met mijn concurrenten zodat ik aan het einde van de rit zelf de grote winnaar ben? In de retailindustrie is hij daar op magnifieke wijze in geslaagd. De technologie die hij ontwikkelde voor zijn e-commerce, Amazon Web Services (AWS), stelde hij ter beschikking van andere retailreuzen. Het gevolg? Heel veel van zijn concurrenten kunnen niet meer zonder de Amazon-technologie en 40 procent van de beurswaarde van Amazon komt van de AWS-diensten.

OOK IN DE FINANCIËLE wereld heeft Bezos zijn bakens uitgezet. Zijn focus ligt erop de wrijving bij het online uitvoeren van financiële transacties weg te werken. Amazon verbetert daarmee het betaalverkeer voor zowel handelaars als consumenten.

En of dat succesvol is. Amazon Pay, een handig en snel betaalnetwerk voor Amazon-handelaars en -consumenten, had in 2017 al 33 miljoen klanten in 170 landen. Amazon Go is de volgende stap in wrijvingloos betalen. Er zijn al zes Amazon Go-winkels waar klanten naar buiten kunnen stappen met producten zonder nog langs de kassa te moeten. Het geld gaat automatisch van hun rekening bij het verlaten van de shop. In 2017 kocht Amazon 479 Whole Food-winkels, die misschien allemaal met die technologie worden uitgerust.

Amazon Cash is nog een ander verhaal. Apotheken of kiosken in winkels nemen cash aan en zetten het bedrag onmiddellijk en kosteloos op een Amazon-rekening. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij nutteloos, maar dat is het niet als je weet dat er wereldwijd naar schatting 2,2 miljard volwassenen zijn zonder bank. Die kunnen dankzij Amazon Cash toch online shoppen.

Amazon-kredieten zijn een wat geheimzinnig programma waarvoor Amazon samenwerkt met Bank of America. Amazon nodigt zelf succesvolle handelaars uit die gebruik maken van het Amazon-platform en stelt hen een krediet voor om te kunnen groeien. Amazon zou zo 600 miljoen dollar krediet aan kmo’s hebben uitstaan.

JEFF BEZOS TOONT ook zijn ambities in de verzekeringssector. In 2016 begon Amazon ongeval- en diefstalverzekeringen aan te bieden bij aankopen als hoofdtelefoons en keukengerei onder het merk Amazon Protect. Daarvoor werkt het samen met de Amerikaanse verzekeraar Assurant. En in India investeerde Amazon in zeven start-ups, waarvan één zich volledig toespitst op digitale verzekeringen.

De ontwikkeling van financiële diensten door Amazon moet een wake-upcall zijn voor banken en verzekeraars. Niet omdat ze moeten vrezen dat Jeff Bezos de bankier van de wereld wordt. Wél omdat het weleens zou kunnen dat ze straks verslaafd zijn aan de superieure technologiecomponenten die Amazon aanbiedt voor betalingen, lopende rekeningen, bankkaarten, kredieten en verzekeringen.

In de retailindustrie is al gebleken dat zelfs grote spelers niet langer zonder de innovaties van Bezos succesvol kunnen zijn. In de wereld van banken en verzekeraars gebeurt de volgende jaren wellicht hetzelfde. En zo verandert Amazon niet in een bank of een verzekeraar, maar veranderen banken en verzekeraars geleidelijk aan in Amazon.

De auteur is CEO bij Vanbreda Risk & Benefits en voormalig managing director en partner bij Boston Consulting Group

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content