Jean Monin (43) “Onverwacht collectief ontslag”

Is: general manager Belgium & Luxemburg van Sanofi-Aventis

Vrije tijd: reizen, tennis, zwemmenDe Fransman Jean Monin zal zich zijn eerste jaar als algemeen directeur België en Luxemburg voor Sanofi-Aventis nog lang heugen. De Franse farmagroep, vooral gekend van de bloedverdunner Plavix, de vitaminen Omnivit en van Rhinathiol voor aandoeningen van de neus, keel en luchtwegen, presenteerde eerder deze maand sterke jaarcijfers. Maar om te anticiperen op het omzetverlies door de komst van een generische variant van het topproduct Plavix, wordt toch gesaneerd, en ook België deelt in de klappen. Het distributiecentrum in Boortmeerbeek met 20 werknemers werd al overgeheveld naar DHL Pharma Logistics en de onderhandelingen over het collectief ontslag van 43 van de ruim 300 werknemers in Diegem lopen volop. Monin hoopt tegen eind maart een akkoord rond te krijgen.

Hoe was uw eerste jaar in België?

JEAN MONIN. “Intens. In België waren de resultaten in lijn met die van de groep, zeker in de apotheken, maar in de ziekenhuizen hebben de generische geneesmiddelen ons al geraakt.”

Wat was de grootste uitdaging?

MONIN. “Het voorbereiden van de organisatie op de veranderingen als gevolg van de concurrentie van generische middelen, vooral dan voor Plavix. De komende jaren zijn nog andere producten einde octrooi. Dat moet worden gecompenseerd met nieuwe business. Vroeger mikten we alleen op geneesmiddelen op voorschrift, maar nu zijn we steeds beter vertegenwoordigd in het OTC-segment, geneesmiddelen verkrijgbaar zonder voorschrift.

“Het voorbije jaar heeft de groep 33 partnerships en overnames gerealiseerd. Alleen is het jammer dat de impact daarvan hier nog niet meteen te voelen is. Er zijn gelukkig ook op de Belgische markt kansen om via overnames te groeien in OTC.”

U werkte eerder in Noorwegen, waar u na anderhalf jaar vertrok om naar België te komen. U zou het er ongetwijfeld rustiger hebben gehad?

MONIN. “Dat is niet zeker, want ook daar kwamen veel veranderingen aan. Maar het werkritme is er wel anders. Je presteert er zeker minder werkuren. Misschien zou het iets rustiger zijn geweest, maar dat zoek ik ook niet noodzakelijk.”

Wat heeft u het meest verrast in België?

MONIN. “De sneeuw ( lacht). Enorme verrassingen zijn er niet geweest… of toch. Dat de vroegtijdige komst van generieken tot een collectief ontslag zou leiden, had ik niet echt verwacht. Niet dat het de eerste keer is dat ik moet herstructureren. In Noorwegen deed ik dat ook al, en in mindere mate in Spanje.”

U vond de Belgen erg vriendelijk. Was dat ook zo toen u een herstructurering moest aankondigen?

MONIN. “We hebben het goed gecommuniceerd en dat wordt zeker gewaardeerd. Dit nieuws doet geen deugd, maar ik heb geen agressiviteit gemerkt.”

Hebt u het land kunnen verkennen?

MONIN. “Ik ben tot in de vier uithoeken geraakt, op professioneel vlak dan toch. Ik heb een systeem van communicatiesessies opgezet, waarbij we teams in de regio’s samenbrachten om heel open te discussiëren over de hete hangijzers.”

Wat zijn de plannen voor dit jaar?

MONIN. “Slagen in enkele partnerships en een commercieel model met een langetermijnvisie uitbouwen. Vooral de lancering van Multaq wordt belangrijk, een medicijn tegen hartritmestoornissen dat vorig jaar werd goedgekeurd. In België duurt dat altijd wat langer, maar ik verwacht dat het hier in het derde kwartaal op de markt komt.”

Is dat niet te laat voor u? In Noorwegen vertrok u al na anderhalf jaar.

MONIN. “Maak u geen zorgen ( lacht). Noorwegen was een uitzondering. Ik ben hier nog lang niet weg.”

Be.L.

“Ik ben hier nog lang niet weg”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content