“Je wordt niet betaald om 60 uur te werken”

© Jelle Vermeersch

” Mensen die zeggen dat ze drie weken vakantie nodig hebben omdat ze tijdens de eerste week alleen maar aan het werk denken? Daar kan ik me helemaal niet in herkennen. Geef mij drie dagen vrijaf en ik heb het gevoel alsof ik wekenlang niet heb gewerkt. Ik heb het talent het werk heel gemakkelijk los te laten. Het is een cadeau van moeder natuur. Denk nu niet dat ik in mijn hele carrière nog nooit een slapeloze nacht heb gehad. Uiteraard was dat soms het geval, maar meestal kan ik me goed ontspannen zodra ik de kantoordeur achter me sluit.

“Dan vind je me bijvoorbeeld op het padelterrein of samen met mijn vrienden op de tribunes van voetbalclub Antwerp. Ik heb er de hele periode van kommer en kwel meegemaakt, tot spijt van mijn vrouw soms ( lacht). Nu de club het goed doet, wordt het alleen maar plezanter. Je kunt bovendien heel wat metaforen voor het bedrijfsleven vinden als je sportwedstrijden bekijkt of zelf aan sport doet.

“Een sportcoach focust bijvoorbeeld niet op het winnen van het kampioenschap aan het einde van het seizoen. Hij coacht een team om de volgende wedstrijd te winnen, of om zich de tweede helft van een wedstrijd nog te hervatten. Dat het team later ook het kampioenschap wint, is daar gewoon een gevolg van. Daar kunnen we in het bedrijfsleven nog veel van leren. Wie zet ik waar? Hoe haal ik het beste uit mensen? Die vragen worden in veel ondernemingen nog te weinig gesteld. En het evalueren van medewerkers gebeurt meestal maar één keer per jaar. Daardoor blijft heel veel talent onderbenut op de werkvloer.”

Gas terugnemen

“Daarnaast zou iedereen zichzelf beter moeten coachen. Ook daarvoor kun je de parallel trekken met sport. Neem het lopen van een marathon. Dat moet elke manager tegenwoordig doen, anders ben je geen echte. En wat doet elke manager voordat hij begint te trainen? Een hartslagmeter kopen, zodat hij tijdens het lopen in evenwicht blijft. Hetzelfde zou je moeten doen tijdens het werken. Mensen zouden volgens mij bijvoorbeeld veel beter moeten bijhouden hoeveel tijd ze aan hun werk spenderen. Om zich daarna af te vragen of dat aantal uren nog in verhouding is.

“Stel je voor dat je elke week 60 uur moet werken om je opdrachten rond te krijgen. Dat is niet correct, want je wordt niet betaald om 60 uur te werken. Die cijfers kunnen dus een alarmbel zijn. Misschien moet je minder projecten aannemen of je competenties aanscherpen. Je moet nu eenmaal soms gas terugnemen.”

Oude Porsches

“Dat geldt ook voor mezelf. Ik ervaar het bijvoorbeeld niet als een straf ook buiten de kantooruren over Protime na te denken. Ik heb het bedrijf zelf opgericht, dus voor mij is het mijn levenswerk, mijn kind. Maar het is niet omdat ik emotioneel betrokken ben bij de onderneming, dat ik er dag in dag uit mee bezig moet zijn.

“Meerdere keren per jaar probeer ik er daarom op uit te trekken met een van mijn twee oude Porsches. Ik heb de wagens zo’n vijftien jaar, dus ze zijn geen gevolg van een midlifecrisis. Anders zou ik die crisis al heel lang cultiveren ( lacht). Ik houd gewoon van de oude mechaniek van die wagens, en van hoe je de benzine nog ruikt als je ermee rijdt. Daarnaast zijn de Porsches vooral een middel om ervoor te zorgen dat ik niet voor tv zit en naar Netflix kijk, maar dat ik zaken beleef. Ze zijn de ideale reden om bijvoorbeeld eens naar de Ardennen of de Champagnestreek te rijden en daar op stap te gaan. Als Antwerp niet speelt tenminste.”

Peter s’Jongers (49)

CEO Protime

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content