“JE BENT ER ALS ONDERNEMER ZééR WELKOM”

Vlamingen en Walen hebben elkaar veel te bieden,” verzekeren topman Luc De Bruyckere van Ter Beke (al twintig jaar actief in Franstalig België) en Wallonië-specialist Guido Fonteyn. Maar tussen de beide landsdelen lijkt er een informatieve Muur van Berlijn te zijn opgetrokken.

LUC DE BRUYCKERE (TER BEKE). “Dat blijft een van de grootste uitdagingen: Wallonië en Vlaanderen moeten elkaar beter leren kennen. Je merkt het ook in de relatie tussen het VEV en de UWE, de twee werkgeversorganisaties, die elkaar te weinig opzoeken. Wallonië is vooral op zoek naar zichzelf. Sinds midden jaren negentig merk ik ook de wil om te slagen.”

GUIDO FONTEYN. “Inderdaad. Inzake onderzoek en ontwikkeling doen de Waalse universiteiten grote inspanningen om het bedrijfsleven gunstig te stemmen.”

DE BRUYCKERE. “Rond Charleroi is er bijvoorbeeld een kennispool voor luchtvaarttechnologie ontstaan. Maar je kan nooit een technologische revival beleven in een sombere omgeving. Als je hier even rondrijdt, voel je zo aan dat dit geen stimulerende omgeving is. Er is wat dat betreft nog veel werk aan de winkel. Het duurt volgens mij nog twee generaties voordat de KMO’s de humus vormen van een nieuw economisch weefsel. Positief is ook dat de Waalse overheid het ondernemerschap in de armen sluit. Je bent er als ondernemer zéér welkom. In Vlaanderen is dat heel zeker anders.”

Bij veel Waalse politici leeft het beeld dat Wallonië niet in staat is zichzelf te redden. Daarom ijveren ze voor het behoud van de Belgische staat en de sociale zekerheid. Moet Vlaanderen solidair blijven?

FONTEYN. “Ik ben ervan overtuigd dat de Waalse socialisten pleiten voor de status-quo omdat het een kwestie van overleven is. De Vlaamse politici beseffen soms niet dat zij anders de sleutel in handen hebben. Ik moet lachen als ik hoor dat PS-voorzitter Elio Di Rupo het land bestuurt. De Waalse politici beseffen maar al te goed dat ze toegevingen moeten doen.”

DE BRUYCKERE. “Als de Walen pleiten voor het behoud van België, heeft dat uiteraard zijn redenen. In Vlaanderen is daar soms te weinig begrip voor. Maar ik heb er ook moeite mee dat veel Walen niet transparant zijn of geen verantwoordelijkheid nemen in die miljardentransfers.”

Waar liggen de echte uitdagingen voor de Waalse economie?

DE BRUYCKERE. “Ik zie verschillende uitdagingen, onder meer op het vlak van opleiding, innovatie en onderwijs. Voorts moet Wallonië ook eindelijk eens beseffen dat het nieuwe Europa de echte uitdaging is. Die nieuwe grote markt is nog altijd grotendeels aan Wallonië voorbijgegaan. Het kan volgens mij niet dat de Walen amper een zesde bijdragen aan de Belgische exportstatistieken.” Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content