Jazzy Flagey

© GF /Julia Wesely

Met Archie Shepp, Enrico Rava en Uri Caine is de klassieke jazzliefhebber gepaaid, maar met fris bloed als LAB Trio en Soweto Kinch spitst ook de jazzhipster de oren voor het Brussels Jazz Festival.

Het Brussels Jazz Festival strijkt vanaf 11 januari neer in Flagey. Liefhebbers kijken uit naar de komst van de levende legende Archie Shepp, het tachtigjarige boegbeeld van de free jazz. Die avond sluit Radio Martiko af: een Gents dj-collectief dat gespecialiseerd is in de meest groovy etnische muziek. Overal snuffelen de leden in platenbakken, op zoek naar vergeten muziek uit landen zoals Egypte, Ethiopië en Griekenland.

Ook Tony Allen komt nog eens grooven in Brussel. De Nigeriaanse drummer en peetvader van de afrobeat brengt een pulserende hommage aan die andere slagwerktovenaar, Art Blakey en zijn Jazz Messengers. Rond hardbopper Blakey bracht de drummer van Fela Kuti en Damon Albarn vorig jaar nog een sterk tributealbum uit. Orkestraler en breder uitgesmeerd worden de avonden met Matthew Herbert en zijn Brexit Big Band, maar vooral die met Uri Caine en het Brussels Philharmonic. Het orkest gaf een compositieopdracht aan de Amerikaanse jazzpianist. Caine gaat ook met een vertimmerde versie van Beethovens Diabelli-variaties aan de slag. Hij is niet aan zijn proefstuk toe: hij bewerkte al muziek van Gustav Mahler en Johann Sebastian Bach. Nog een primeur is Enrico Rava die zijn nieuwe kwartet komt voorstellen.

Al die grootheden uit de vorige eeuw krijgen tegenwind van jong geweld, dat de jazz bestookt vanuit diverse linies: techno, minimal music, electronica, soul en hiphop. De meeste nieuwlichterij komt dit jaar uit Groot-Brittannië. Portico Quartet kon niet ontbreken op de affiche. Binker & Moses en Soweto Kinch laten op 13 januari hun cocktail van rap, saxofoon en drums horen.

En alsof die concerten alleen niet volstaan, heeft het Brussels Jazz Festival ook jazzfilms en zelfs workshops voor de allerjongsten geprogrammeerd.

Brussels Jazz Festival, van 11 tot 20 januari

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content