Het programma van de 11de editie van het Audi Jazz Festival wil een snapshot geven van de jazz van vandaag in relatie tot andere muzikale stromingen. Want : vele jazzmen mengen zich in andere genres als pop, salsa, hedendaags klassiek of in Afrikaanse, Arabische, Indiase culturen. Jazz leeft, met andere woorden. Het is geen museumstuk.

Op de opening night van het festival, 14 oktober, komt minimal-music-halfgod Philip Glass in Antwerpen het derde luik van zijn Cocteau-trilogie voorstellen. Na ‘ Orphée’ en ‘La Belle et la Bête’ heeft hij nu ‘Les Enfants Terribles’ verwerkt tot een balletopera. Een andere avantgardist met vedettestatus is John Zorn, die op 29 oktober de Gentse Vooruit aandoet met het septet ‘Bar Kokbha’. Geïntrigeerd door “hedendaagse” componisten als Kagel, Ives, Stockhausen en Cage, maar gewonnen voor de jazz en meer bepaald voor de sax, springt hij van de verste uithoeken van de avantgarde naar een Monk-tribuut, een Kurt Weill-ode of andere escapades met popgroep Violent Femmes of het Kronos strijkkwartet. Avontuur gegarandeerd.

Archie Shepp, op 22/10 in de Brusselse Botanique, was een boegbeeld van de beeldenstormende freejazz uit de jaren zestig. De jongste jaren neemt deze saxofonist steeds vaker de microfoon ter hand om oude bluesnummers of eigen composities te zingen. Echte saxofoonfans laten uiteraard ook Michael Brecker Group (31/10, La Louvière) en Jan Garbarek Quartet (11/11, Doornik) niet aan zich voorbijgaan.

Met Aziza Mustafa Zadeh (17/10, Antwerpen) en Abdullah Ibrahim (9/11, Antwerpen en 10/11, Kortrijk) belanden we in het pianistenvak. De Azerbeidjaanse Zadeh roept door haar virtuoze pianospel bij sommigen vergelijkingen op met Keith Jarrett, maar ze zingt ook en roffelt op de congas. Haar jongste cd is een mysterieuze fusie van jazz en traditionele muziek. Abdullah Ibrahim, vroeger bekend als Dollar Brand, is de zanger en lyrische pianospeler uit Zuid-Afrika die ooit nog met Ellington en Coltrane samenwerkte.

Maar er vallen nog meer grote namen van de affiche te plukken, zoals Arturo Sandoval, John McLaughlin/Paco de Lucia/Al di Meola, Noa, Youssou N’Dour, Geoffrey Oryema, Philip Catherine, Al Jarreau,…

Audi Jazz Festival, van 14 oktober tot 12 november, over het hele land. Info : tel.0900-20.565.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content