Japan is niet goedkoop meer

Nu en dan krijgen we de vraag of het interessant is Japanse aandelen te kopen. Tussen eind 2012 en begin 2015 – of in iets meer dan twee jaar tijd – ging de bekendste graadmeter voor de Japanse beurs, de Nikkei-index, van afgerond 8000 naar 18.000 punten. Dat is en blijft een spectaculaire stijging van 125 %. Die is weliswaar relatief vanuit een langetermijnperspectief, want in 1989 bereikte de Nikkei-index een historische piek op 39.000 punten. Ondanks de spectaculaire klim van de afgelopen twee jaar staan we dus nog altijd op minder dan de helft van het niveau van een kwarteeuw geleden.

Anderzijds zou men daaruit kunnen besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft. Over de Japanse beurs blijken de westerse analisten het erg oneens te zijn. Er zijn grote optimisten tegenover blijvende pessimisten. Degenen die op een verdere stijging van de Japanse beurs mikken, wijzen op de nog altijd lage – en dus aantrekkelijke – waardering van Japanse aandelen, de verwachte groei van de bedrijfsresultaten en de verhoging van het gewicht van aandelen in de Japanse pensioenfondsen. De non-believers wijzen op de slechte fundamenten van de Japanse economie en op de dreigende mislukking van de zogenoemde Abenomics.

Ondergaande zon

Abenomics verwijst naar de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Hij kwam eind 2012 opnieuw aan de macht met als doel het land af te helpen van chronische depressies en structurele deflatie. Daarvoor moest hij onder meer de inflatie weer naar 2 % krijgen. De kwantitatieve versoepeling (QE) van de regering-Abe heeft de Japanse aandelenmarkt het meest vooruitgeholpen. De Bank of Japan deed in termen van bruto binnenlands product (bbp) het dubbele van wat de Federal Reserve heeft gedaan. In oktober 2014 werd het bedrag nog opgetrokken tot 80.000 miljard yen (JPY) per jaar. Bovendien zorgde die enorme bazooka voor een vrije val van de JPY. Daarnaast bevat Abes plan ook meer publieke uitgaven en structurele hervormingen. Een heikel punt bleek de verhoging van de consumptiebelasting (btw). De verhoging van 5 naar 8 % heeft echter een nieuwe recessie veroorzaakt.

Voor Abenomics wordt het dit jaar dan ook buigen of barsten. Japan heeft de meest vergrijsde en een krimpende bevolking: prognose van 125 naar 95 miljoen inwoners tegen 2050 en 40 % van de bevolking boven 65 jaar. Bovendien torst het land de hoogste overheidsschuld van meer dan 230 % ten opzichte van het bbp.

De voorbije weken zien we tekenen van vermoeidheid op de Japanse beurs. De mislukte verhoging van de consumptiebelasting kan een keerpunt zijn en zet aan tot voorzichtigheid. We zouden vandaag onze beleggingspijlen niet op Japan richten. We zien de komende maanden in Japan de beurszon veeleer ondergaan. Kies dus niet voor Japanse en ook niet voor Amerikaanse aandelen in 2015. Neem winst en kies voor Europese aandelen en selectief voor de opkomende markten.

VOOR ABENOMICS WORDT HET DIT JAAR BUIGEN OF BARSTEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content