Japan, een sterk merk

Vincent Strauss, beheerder van Comgest, gelooft in het potentieel van Japan. “Vroeger werden Japanse bedrijven niet altijd beheerd in het belang van de aandeelhouders, maar dat verandert nu.”

Comgest beschikt over een sterke ervaring in bottom-up aandelenselectie, die vertrekt van het potentieel van individuele ondernemingen. De portefeuilles zijn vrij geconcentreerd, met tussen dertig en veertig waarden. Het Franse fondsenhuis belegt niet in derivaten en volgt geen benchmark. “Als je een index koopt, koop je eigenlijk waarden die in het verleden al flink zijn gestegen”, zegt beheerder Vincent Strauss. “Die manier van beleggen staat haaks op wat volgens ons de taak van een beheerder is. Eigenlijk is onze methode heel conventioneel. We beleggen met een horizon van vijf jaar en maken een keuze van aantrekkelijk gewaardeerde aandelen. In onze selectie hechten we weinig belang aan de macro-economische context.”

Marges met herstelpotentieel

Die strategie impliceert dat de omloopsnelheid van de portefeuille laag is. De beheerders hebben een voorkeur voor bedrijven die actief zijn op een markt met een hoge drempel, waardoor ze op lange termijn immuun zijn voor agressieve concurrentie. Vincent Strauss: “We zoeken bedrijven met een sterke marktpositie, een uitzonderlijk managementteam en hogere marges dan hun concurrenten. Daarnaast is het cruciaal dat het management de rechten van de minderheidsaandeelhouders respecteert. Daar letten we vooral op in de opkomende landen.”

Vincent Strauss maakte naam met het Magellan-fonds Monde (4 Morningstar-sterren), dat belegt in aandelen uit de groeilanden, maar hij gelooft ook sterk in het wereldwijde fonds Comgest Monde (4 Morningstar-sterren). Daarmee kunnen beleggers inspelen op de Japanse economie. “Wij zijn die markt altijd blijven volgen. We hebben er in 2007 zelfs een kantoor geopend, toen andere beheerders wegtrokken”, zegt Strauss. In de lijst van de tien belangrijkste posities in de portefeuille van Comgest Monde staan zeven Japanse bedrijven. “Japan heeft veel bedrijven met een sterk merk. Vroeger werden die niet altijd beheerd in het belang van de aandeelhouders, maar dat verandert. Bovendien kunnen de marges zich nog sterk herstellen, terwijl die van Amerikaanse ondernemingen op historisch hoge niveaus staan.”

Internationaal beheer

“De slechte prestatie van de opkomende markten is geen verrassing”, stelt Strauss. “Dat hun economie ontkoppeld zou zijn van die van de ontwikkelde landen, is een mythe. In China zal de overgang naar een westers consumptiemodel niet van vandaag op morgen gebeuren. Ook de financiële situatie van het land is lang niet zo rooskleurig als wordt gedacht. Maar de waarderingen zijn sterk teruggevallen in die regio’s. Daardoor ontstaan interessante beleggingskansen. De groeiregio die op middellange termijn het grootste potentieel heeft, is Afrika. Maar behalve in Zuid-Afrika zijn er nog te weinig beursgenoteerde bedrijven.”

Comgest Monde, dat belegt in grote namen als Softbank, Google, Linde, Canon en Adobe, heeft de voorbije tien jaar een jaarlijks rendement van 6,3 procent gehaald. Opvallend is dat er geen enkel Frans bedrijf zit tussen de belangrijkste participaties. “Wij doen aan zuiver internationaal beheer, met vrijheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel.”

Comgest Monde

ISIN-code: FR0000284689

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content